Blogg: Krisepakkens kvartfinale

Tekst Stian Skaar
twitter.com/nordnorgeunited

En sjelden gang speiler fotball det som skjer i politikken, og en av disse gangene vil være om Tyskland møter Hellas i kvartfinalen i Gdansk på fredag.

 For Hellas klarte det. Tror du ikke de klarte det? De klarte det. Det må jeg nesten gjenta for at jeg skal kunne tro det. Mot spillets gang scoret veteran og kaptein Giorgis Karagounis det eneste målet mot russerne, og dermed ble det grekerne som gikk videre til kvartfinalen. 

At den greske sliteren Karagounis, som mot russerne tangerte rekorden for flest landskamper for Hellas (120, det samme som Theo Zagorakis), etter pausen fikk gult kort da han trolig heller skulle hatt straffe, et gult kort som betyr at han ikke får spille kvartfinalen, og et gult kort som førte til at kapteinen ble tatt av banen før den mest intense sluttspurten i frykt for frustrasjonsrødt, var nesten litt typisk i en turnering der Hellas har vært tvunget til å takle mange utfordringer.

I første kamp mot vertsnasjonen Polen mistet Hellas midtstopper Avraam Papadopoulos med skade og midtstopper Sokratis Papastathopoulos på grunn av et feilaktig rødt kort – begge i første omgang. Likevel klarte grekerne å komme tilbake med et mål fra Salpingidis i spill ti mot elleve – men ble så frustrert igjen da Karagounis misset et straffespark. 

Mot Tsjekkia var det keeper Kostas Chalkias som måtte forlate banen med skade, etter at det nye stopperparet Katsouranis og Kyriakos Papadopoulos ble revet i stykker i åpningen av kampen. Gekas’ utligning etter Cech-tabbe var ikke nok.

Og de fleste regnet nok med at russerne skulle få rom og vise seg som et av de beste kontringslagene mot Hellas i siste kamp. Andrei Arsjavin var dødelig offensivt mot Tsjekkia i første kamp – men viste seg i stedet som en vanlig dødelig mot Hellas da gruppespillet skulle avsluttes. Karagounis scoret like før pause, og de siste 45 minuttene var det faktisk grekerne som skapte flest sjanser mot tannløse, oppgitte og av og til apatiske russere. Likevel fikk Hellas et slag i trynet med det gule kortet til Karagounis, etter  straffen som aldri ble gitt.

 Lagets portugisiske trener Fernando Santos, som stort sett har sett ut som om han kjeder seg voldsomt på benken, kunne til slutt endelig sprekke opp steinansiktet i et glis. Sammen med alle de greske glisene. 

Det er all grunn til å tro at gruppe A-toer Hellas møter gruppe B-vinner Tyskland i kvartfinalen i Gdansk på fredag. Poeng for tyskerne mot Danmark søndag holder. 

Og da er vi tilbake i politikkens verden. For søndag avgjøres ikke bare gruppe B i europamesterskapet, der Tyskland trolig vinner, men søndag er det også valg av nasjonalforsamling i Hellas. Jeg skal ikke på noen måte late som om jeg er en ekspert på gresk og europeisk politikk, men det virker klart at det greske valget på mange måter handler om Hellas mot Tyskland.

For om venstreradikale Syriza vinner valget, varsler leder Alexis Tsipras at det viktigste blir å sørge for bedre betingelser på grekernes krisepakke – som i hovedsak er finansiert av Tyskland og den europeiske sentralbanken i Frankfurt. Det råder tilsynelatende politisk enighet om at betingelsene på de greske kriselånene er for tøffe – noe som betyr en tøffere hverdag for grekere flest. Syriza går veldig høyt ut på banen og lover å rive i stykker gjeldende avtale og sikre mye bedre betingelser for grekerne og den greske økonomien om de vinner valget.

 Det betyr ikke bare en ordkrig, men en ordentlig politisk dragkamp med Angela Merkel og tyskerne. For tyskerne mener det ikke henger på greip at grekerne ønsker å bli i EU og fortsette med euro som valuta, som meningsmålingene viser, men samtidig ser ut til å nekte å betale det som kreves etter det tyskerne mener grekernes lånefinansierte forbruksfest over flere år.

Låner du til over pipa, må det få konsekvenser – og Angela Merkel er programleder i denne utgaven av Luksusfellen. 

Det er litt ironisk om man ser på landslagene. For der grekerne er viden kjent som et av de gjerrigste lagene i europeisk fotball, og tyskerne de siste årene har utviklet seg til å bli et av de mest spennende og vågale lagene, er det stikk motsatt i politikken. Tyskland står for «trygg økonomisk styring», som Jens Stoltenberg ville sagt det, mens Hellas altså kan være på nippet til å bryte ut av eurosonen og gå tilbake til drakmer.

Kanskje det ikke er helt utenkelig at kvartfinalen i Gdansk fredag blir første anledning for Angela Merkel og Alexis Tsipras til å snakke politikk ansikt til ansikt. 

Og kanskje litt fotball også.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.