Artikler

Den gale professorens læregutt

20. april 2017

Bare unntaksvis ypper Celta Vigo seg mot de beste på La Liga-tabellen. Nå er de der igjen. Denne gangen under ledelse av en av toppfotballens mest spennende trenere: Eduardo Berizzo.

Mer enn Mario

16. april 2017

I en by mørklagt av sommerens terror lyser OGC Nice opp hverdagen. Mario Balotelli stjeler overskriftene, men bak superstjernen skjuler Frankrikes mest spennende fotballag seg. Josimar fikk komme tett på en klubb i full vekst.

Det store løftet eller det store luftslottet?

13. april 2017

Klubbene tilknyttet Norsk Toppfotball (NTF) har vedtatt å bruke 320 millioner kroner på en spillerutviklingsmodell som blant annet motiverer toppklubbene til å hente 13-åringer. Og Toppfotball-senteret, som står bak prosjektet, vil sitte igjen med mest penger. Tekst Lars Johnsen Støtt uavhengig og kritisk fotballjournalistikk. Bli Josimar-abonnent i dag: KlIKK HER Helgen 4.-5. mars var norsk fotball samlet […]

Vinnerskallen

12. april 2017

Fra til banning i Baku til storspill i Saint-Étienne. Det har, på godt og vondt, vært et innholdsrikt år for Ole Kristian Selnæs. Josimar besøkte en ung mann som ikke tåler å tape.

Chelsea-modellen

11. april 2017

Å kjøpe unge spillere for så å leie dem ut, kan være god butikk for de største klubbene. Men er det bra for fotballen?

Derby Della Capitale

10. april 2017

Få scudettoer er blitt feiret i denne byen, men i det minste spilles Italias viktigste fotballkamp her, i Roma, to ganger i året. Bli med på Derby Della Capitale.

Den store fotballsamtalen: Kåre Ingebrigtsen

8. april 2017

Kåre Ingebrigtsen henter inspirasjon fra fortiden for å bygge et storlag for fremtiden. Med Eggen-postulatene tilbake på Lerkendal, ønsker Rosenborg å fortsette å vinne og underholde. Tekst Frode Lia Høsten 2002 takket Nils Arne Eggen av som trener i Rosenborg. Arven han etterlot var tretten seriemesterskap og fem cupgull på femten år. Ni ganger kvalifiserte […]

Eieren fra helvete

7. april 2017

Leyton Orient er en klubb i krise. Etter oppløftende resultater i starten av tiåret er klubben nå i fritt fall. En gal italiener tok over klubben i 2014, fra da av har pila pekt bratt nedover.

Čeferin’s alternative truth

5. april 2017

At the press conference following today’s UEFA Congress in Helsinki, Aleksander Čeferin blatantly denied he’s the Chairman of the Organization Committee of FIFA Competitions.

– Skal ta opp St. Petersburg-saken med FIFA

3. april 2017

– Det er på tide internasjonal fotball tar dette på alvor, sier NFF-president Terje Svendsen. Han vil samle Norden og ta opp arbeidsforholdene på VM-arenaene i Russland med FIFA.

Kristiansund i toppen av norsk fotball

1. april 2017

Kristiansund Ballklubb er for første gang klar for Eliteseriespill. Med en sulten spillertropp hvor flere er blitt avskrevet har de igjen fått sjansen til å spille på Norges øverste nivå.

Kongen er død – leve kongen

1. april 2017

Odd Iversen var den beste spissen du aldri har sett. Dette er historien om en av Norges største fotballspillere.

Josimar 02/2017

31. mars 2017

Minst 110 arbeidere fra Nord-Korea har jobbet på Zenit Arena i St. Petersburg, som skal brukes under VM i 2018. Nordkoreanerne blir beskrevet som slaver og gisler av internasjonale eksperter.

Leder 02/2017

30. mars 2017

Når du ikke greier å forklare noe komplekst på en enkel måte, forsvinner troverdigheten. I denne utgaven har vi sett nærmere på den nye spillerutviklingssatsingen til Norsk Toppfotball (NTF).

The Slaves of St Petersburg

28. mars 2017

Josimar can reveal that at least 110 North Koreans have worked at the Zenit Arena in St Petersburg, one of the venues for the 2018 World Cup Finals.

Prinsen av Wales

24. mars 2017

Gareth Bale er kongen av walisisk fotball. Neste mann i arverekken kan få sin debut i kveld.

Infantino’s African victory

24. mars 2017

The election of Ahmad Ahmad as new CAF President boosts Gianni Infantino’s power. The key question remains: Was there foul play in the process?

Den nye Thierry Henry?

15. mars 2017

Kylian Mbappe er et av de heteste navnene i Europa akkurat nå. Han fikk vist frem sin hurtighet og teknikk allerede som 12-åring på det velkjente fotballakademiet Clairefontaine. Med sin far som agent er den unge franskmannen klar for å ta over fotballverdenen. Tekst Tor Henrik Stensland Bondy er en forstad til Paris i nordøst […]

Jernmannen Helenio

10. mars 2017

Som Inter-trener skulle han forandre fotballhistorien og personifisere en som var villig til å ta i bruk alle midler for å vinne. Saša Ibrulj har dykket ned i livet til den selverklærte oppfinneren av catenaccio – Helenio Herrera. Tekst Saša Ibrulj Si meg, sa Helenio Herrera i et av sine første intervjuer etter at han […]

Thomas-toget

8. mars 2017

Men hva skiller Tuchel fra hans fremgangsrike forgjenger Jürgen Klopp? Tekst Fredrik Tombra To kamper ut i sesongen 1997/98 måtte Thomas Tuchel gi seg som spiller for SSV Ulm 1846. Den kompromissløse liberoen hadde pådratt seg en stygg kneskade, og kunne ikke lenger utøve idretten han elsket. Bare 23 år gammel spilte mannen fra Krumbach […]

Kroenkes Arsenal-plan

7. mars 2017

I 2011 kjøpte Stan Kroenke og hans «Kroenke Sports Enterprises» aksjemajoriteten i Arsenal. Han er en svært vellykket forretningsmann og eier en rekke amerikanske sportsklubber. Denver Nuggets(NBA), Colorado Avalanche (NHL), Major League Soccer klubben Colorado Rapids, Lacrosse laget Colorado Mammoth og Los Angeles Rams(NFL) er alle eid av Kroenke Sports Enterprises.

Romantikeren

7. mars 2017

Han ble aldri profesjonell spiller og først trener i Serie A i en alder av 55 år. Historien om Maurizio Sarri er fortellingen om bankmannen som sa opp jobben, fulgte drømmen og ble Italias mest spennende trener.

Mirakelet i Øst-Midlands

27. februar 2017

Men er det lett å se for seg at Leicester Citys thailandske eiere lot seg imponere av Ranieri. En mann som utstråler reservert stryke.

Josimar 01/2017

14. februar 2017

Josimar 01/2017 er nå sendt ut! Vi ettersender utgaven fortløpende til alle nye abonnenter her. Redningsmannen «Jeg vil at laget mitt skal spille underholdende, om ikke annet fordi jeg er nødt til å se alle kampene selv – og jeg ønsker ikke å kjede meg.» Thore Haugstad skriver om Johann Cruyff, mannen som revolusjonerte Barcelona […]

Etterforsker påstander om kampfiksing

10. februar 2017

Lotteritilsynet etterforsker spillere i en 3. divisjonsklubb i Nord-Norge for å sette penger på egne kamper – kamper som laget tapte.

Life of Brian

3. februar 2017

Navnet hans vil for alltid bli stående med gullskrift i den engelske fotballhistorien. Historien om managerlegenden Brian Clough, som utrettet mirakler med små ressurser, er også en historie om da man kunne vinne serietitler uten styrtrike investorer i ryggen.

Velkommen til Putins pøbelvelde

25. januar 2017

Supportervold, statsstøttet doping, utbredt rasisme, skjøre menneskerettigheter og væpnet konflikt med Ukraina. Argumentene for å frata Russland VM i 2018 er mange, men FIFA-president Gianni Infantino velger å være positiv.

Tysk innovatør

25. januar 2017

Bayer Leverkusens selvlærte trener, Roger Schmidt, har tatt høyt press til et helt nytt nivå.

Presidentens ordre

18. januar 2017

Å kvalifisere seg til VM, å være vertsnasjon for VM, og å vinne VM. Dette er noen av målene til Kinas fotballfrelste president Xi Jinping. Kan Kina bli en stormakt også i fotballen?

Dopingspøkelset

18. januar 2017

Det blir sjelden omtalt og anerkjent, men mistanker og anklager om dopingbruk går som en rød tråd gjennom fotballhistorien. Offisielt er det nesten ingen doping i fotballen – men har sporten i det hele tatt mekanismer som kunne fanget det opp dersom det var det?

Funny games

10. januar 2017

Østerriksk fotball kan minne om topografien i landet. Gjennom historien har de hatt noen virkelige topplag, men i 1982 sank landslaget så dypt som det er mulig for et fotball-landslag å synke.

Ti for Totti

8. januar 2017

Når Francesco Totti en dag abdiserer som kongen av Roma, sier vi samtidig farvel til en av de største klubbspillerne fotballverden har sett.

De frikjente – Kapittel 10

6. januar 2017

12. september ble det avsagt dom i saken. Under punktet rettsanvendelsen la retten frem sine vurderinger rundt opsjonspremieren på Herman Stengel og overgangssummen på Veigar Páll Gunnarsson: Etter bevisførselen legger retten til grunn at sommeren 2011 vurderte både VIF og Stabæk Herman Stengel som et usedvanlig stort talent med betydelig utviklingspotensial. Av den grunn hadde […]

De frikjente – Kapittel 9

5. januar 2017

Fire fotballedere sto tiltalt for grovt bedrageri. Oppmerksomheten var enorm. Strafferammen var seks års fengsel. Det var alvorets time for norsk fotball.

De frikjente – Kapittel 8

4. januar 2017

Fire fotballedere sto tiltalt for grovt bedrageri. Oppmerksomheten var enorm. Strafferammen var seks års fengsel. Det var alvorets time for norsk fotball.

De frikjente – Kapittel 7

3. januar 2017

Fire fotballedere sto tiltalt for grovt bedrageri. Oppmerksomheten var enorm. Strafferammen var seks års fengsel. Det var alvorets time for norsk fotball.

De frikjente – Kapittel 6

2. januar 2017

Fire fotballedere sto tiltalt for grovt bedrageri. Oppmerksomheten var enorm. Strafferammen var seks års fengsel. Det var alvorets time for norsk fotball.

De frikjente – Kapittel 5

31. desember 2016

Fire fotballedere sto tiltalt for grovt bedrageri. Oppmerksomheten var enorm. Strafferammen var seks års fengsel. Det var alvorets time for norsk fotball.

De frikjente – Kapittel 4

30. desember 2016

Fire fotballedere sto tiltalt for grovt bedrageri. Oppmerksomheten var enorm. Strafferammen var seks års fengsel. Det var alvorets time for norsk fotball. Tekst Lars Johnsen og Håvard Melnæs   Les kapittel 1 her. Les kapittel 2 her. Les kapittel 3 her.   Under Rosenborgs opphold på Island der de møtte Breiðablik i Champions League-kvalifisering 20. […]

De frikjente – Kapittel 3

29. desember 2016

Fire fotballedere sto tiltalt for grovt bedrageri. Oppmerksomheten var enorm. Strafferammen var seks års fengsel. Det var alvorets time for norsk fotball.

De frikjente – Kapittel 2

28. desember 2016

Fire fotballedere sto tiltalt for grovt bedrageri. Oppmerksomheten var enorm. Strafferammen var seks års fengsel. Det var alvorets time for norsk fotball. Tekst Lars Johnsen og Håvard Melnæs Les kapittel 1 her. Herman Stengel ble født 26. august 1995 i Lørenskog, og bodde sine fire første år på Råholt ved Eidsvoll, før familien tok over […]

De frikjente – Kapittel 1

27. desember 2016

Fire fotballedere sto tiltalt for grovt bedrageri. Oppmerksomheten var enorm. Strafferammen var seks års fengsel. Det var alvorets time for norsk fotball.

Julekalender #24 Topp 50 2016

24. desember 2016

Messi vant igjen, mens Cristiano Ronaldo havnet helt nede på en sjetteplass da Josimar-jyryen kåret de 50 beste spillerne i verden det siste året. Tekst Nick Ames Oversatt av Arilas Berg Ould-Saada Illustrasjon Huthyfa Abdul zahra I disse høyst usikre tider må demokratiet vise at det av og til kan komme med et spiselig utfall. […]

Julekalender #23 Helt glemt

23. desember 2016

Glemt av de fleste, likevel den største gjennom tidene i norsk fotball: Dette er historien om Asbjørn Halvorsen.

Songen om dei raude oksane

21. desember 2016

På toppen av Bundesliga-tabellen finner vi eit nyopprykka lag. Dette er eit forsøk på å forstå Rasenballsport Leipzig.

Julekalender #20 I Europa-toppen – Mot alle odds

20. desember 2016

Da LSK Kvinner møtte Paris Saint-Germain, sto de overfor en klubb av helproffe spillere med et ni ganger så høyt budsjett som dem selv. Om Norge ikke skal bli en C-nasjon i kvinnefotball, må det satses. Nå. Tekst og foto Lars Johnsen Støtt uavhengig og kritisk fotballjournalistikk. Bli Josimar-abonnent i dag: KlIKK HER   Et øyeblikk […]

Julekalender #19 Mitt møte med barndomshelten Bob

19. desember 2016

Det er farlig å møte barndomshelter. De kan vise seg å være noe annet enn det du trodde de var. Jeg har møtt min store helt Bob Latchford. Han gjorde ikke barndomsminnene til skamme. Tekst Andreas Selliaas Lørdag (5. desember 2015): Jeg sitter i lobbyen i The Abbey Hotel i landlige Redditch, sør for Birmingham, […]

Julekalender #18 Dilla på lilla

18. desember 2016

Fiorentina-fansen har en felles fiende: Resten av fotball-Italia.

Julekalender #17 Den moderne målvakten

17. desember 2016

Det mest overraskende ved Pep Guardiolas skepsis til Joe Hart var egentlig hvor overrasket folk ble. Det har alltid vært stor uenighet om Harts keeperferdigheter, og under EM kunne skeptikerne si de fikk rett. For Guardiola handler det om at Joe Hart ikke har de egenskapene som en moderne keeper skal ha.

Julekalender #16 Romantikeren

16. desember 2016

En desemberdag i Japan i 1992 var tre av de viktigste fotballtrenerne de siste 50 årene samlet i én og samme kamp. En av dem var en tidligere brasiliansk landslagstrener, som aldri vant VM, men som likevel er elsket av alle. Tekst Marius Lien Støtt uavhengig og kritisk fotballjournalistikk. Bli Josimar-abonnent i dag: KlIKK HER Hvis […]

Høyere enn himmelen

13. desember 2016

På Ullevaal stadion er det så høyt under taket at ingenting får konsekvenser.

Julekalender #12 Det aller helligste

12. desember 2016

Arrigo Sacchi, Fabio Capello, Marcello Lippi, Carlo Ancelotti og Cesare Prandelli har alle vært elever her. Coverciano åpner sjelden dørene, men Josimar fikk audiens hos den legendariske italienske trenerskolen.

Julekalender #11 Kampen som skapte Liverpool

11. desember 2016

Etter tap både hjemme og borte mot Røde Stjerne i Europa, bestemte 
Bill (Shankly) og Bob (Paisley) seg: Liverpool skulle slutte å behandle 
hver fotballkamp som en krig, og heller holde på ballen.

Julekalender #10 NFF anklages for kartellvirksomhet

10. desember 2016

Norges Fotballforbund har tatt monopol på behandling av idrettsskader, hevder flere av landets ledende idrettsleger. De får knapt oppdrag og mener NFF bedriver kartellvirksomhet.

Julekalender #9 Professoren

9. desember 2016

Den danske professoren Jens Bangsbo er en av fotballens fremste eksperter på treningsmetodikk. Her deler han sine tanker om treningsfilosofi, O2-opptak – og hvordan det var å være trener for Juventus med spillere som Del Piero og Zidane på laget.

Julekalender #7 Ekstremutøveren

7. desember 2016

Personlige kokker, steinharde treningsrutiner og isbad klokken tre på natten. Cristiano Ronaldos ferd fra fjærlett driblefant til en av verdens beste spillere gjennom tidene, skyldes en disiplin og målbevissthet uten sidestykke. Tekst Thore Haugstad Illustrasjon Huthyfa Abdul Zahra Da Carlos Queiroz først oppdaget ham, var Cristiano Ronaldo en 15-åring som spilte for et av ungdomslagene […]

«Jeg skjønner ikke helt hvor du vil. Dette er ikke Qatar»

6. desember 2016

I Molde ser de ikke på et treningsopphold i Dubai som problematisk, ifølge daglig leder Øystein Neerland.

Julekalender #6 Barcelonas første superstjerne

6. desember 2016

Han flyktet fra kommunismen i Ungarn, snek seg inn i Østerrike og lurte døden i Italia. Han spilte for tre landslag og anses som en av tidenes beste spillere i Barcelona. Møt László Kubala – den beste spilleren du aldri har hørt om.

Julekalender #5 Det lille storlaget er tilbake

5. desember 2016

Dei gjorde kontinuitet til kunst og gråstein til gull, men så spora toget av. Dette er historia om klubben som blei for stor for sitt eige beste.

Julekalender #4 Formadable

4. desember 2016

Hun har blitt fansens favoritt i fotballgale Lyon, hvor hun samler på troféer og scorer mål for moro skyld. Nå skal 19 år gamle Ada Stolsmo Hegerberg bære Norge til VM-suksess i Canada.   Tekst Arilas Berg Ould-Saada Foto Sebastien Erome I overkant av 70 mennesker – menn og kvinner i alle aldre – er […]

Julekalender #3 Den romantiske hovedrollen

3. desember 2016

I Italia var det lenge populært å bygge laget rundt én genierklært spiller. Men har trequartista-rollen en plass i dagens fotball?

Josimar 10/2017

2. desember 2016

Da er årets siste utgave på vei til abonnentene. Her kan du lese mer om innholdet. Topp 50 For sjette år på rad har Josimar kåret de 50 beste spillerne i verden. Juryen bestående av Gabriele Marcotti, Philippe Auclair og Jonathan Wilson var som vanlig uenige om mye, og for første gang havnet en av […]

Josimar 2017

28. november 2016

Vi har gått i trykken med årets siste utgave (dere kan glede dere til Topp 50-kåringen, stort intervju med en frittalende Ole Selnæs, reportasje om Sevilla/Sampaoli, artikler om Blackburn, solidaritetsmidler i fotballen, poppy-debatten i England, Julian Nagelsmann og om Brasils fotballbarndom mm), og er forlengst i gang med forberedelsene til Josimar-sesongen 2017. Fra starten i […]

S.D. Eibar – Spanias nye sjarmtroll

25. november 2016

Klemt innimellom stupbratte fjelltopper ligger den lille byen Eibar. Josimar besøkte klubben som har stått for et av fotballens største mirakler de siste årene.

Bakgårdsskattene

24. november 2016

I alle år har klubben levd i skyggen av Ajax. Men Feyenoord er på vei ut av erkerivalens skygge. Takket være Europas kanskje beste ungdomsakademi. Tekst Saša Ibrulj Omgivelsene var nesten dommedagsaktige. Tunge, mørke skyer lå tett og lavt over De Kuip, og man kunne knapt se de enorme flomlysene som var slukket. Den eneste […]

De uansvarlige

16. november 2016

Som nyvalgt fotballpresident predikerte Terje Svendsen «nådeløs åpenhet». Som ventet føyer han seg inn i rekken av idrettsledere som verken evner eller ønsker å løfte idrettspolitikk opp i den offentlige debatten.

Josimar 9/2016

9. november 2016

Årets niende utgave er nå ute for salg. Her kan du lese mer om disse sakene. Vi ettersender bladet fortløpende til nye abonnenter. Fotballrevolusjon i Midtens rike Selv om Mao skal ha vært en lovende keeper, har Kina aldri vært noen fotballnasjon å regne med. Det vil dagens president Xi Jinping gjøre noe med. Å […]

En ny Viking-tid

30. oktober 2016

25 år er gått siden Viking vant Tippeligaen. Fortsatt nekter klubben å samle på femteplasser.   Tekst Mimir Kristjansson Foto Jan Inge Haga og Digitalsport Okei: Det heter ikke EU, det heter ikke Russland. E-post er science fiction, internett er mumbo jumbo og teori og ingen kan brenne sine egne CD-er. Ingen snakker om webdesign, […]

Kronikk: Vil Rosenborg forlate norsk idrett?

19. oktober 2016

Ideen om en ny transnasjonal liga er lansert – med Rosenborg som norsk representant. Er det egenltig en god idé?

Josimar 8/2016

11. oktober 2016

Årets åttende utgave er nå ute for salg. Her kan du lese om innholdet. Vi ettersender bladet fortløpende til nye abonnenter. En legesjekk verdt millioner I overgangsvinduets siste time ble Adama Diomande klar for Hull City sommeren 2015. Den norske landslagsspissen gikk skadet de første tre månedene etter overgangen. Legesjekken ble gjennomført i Norge. Det […]

Nytt regelverk, nye regelbrudd

11. oktober 2016

I april 2015 ble det gamle agentregelverket erstattet med enklere regler. Men det syndes fortsatt mot reglene. Også av NFF-folk. Tekst Lars Johnsen Foto Digitalsport – Terskelen for det som anses som formidlervirksomhet er ikke høy, sier Espen Auberg, juridisk fagansvarlig i NFF. 1. april 2015 innførte FIFA (og NFF) nytt agentregelverk. Agentene trengte ikke […]

Infantino under FIFA investigation

5. oktober 2016

FIFA’s Ethics Committee are investigating FIFA President Gianni Infantino for his role when UEFA granted a loan to the Slovenian FA in 2015. UEFA did not follow protocol when they granted the Slovenian FA a loan to buy shares in the betting company Sportna Loterija. By Pål Ødegård, Håvard Melnæs og Andreas Selliaas Two weeks […]

FIFA’s convenient U-turn

27. september 2016

After Josimar asked FIFA about the eligibility of Tomaž Vesel, the new Chairman of the Audit and Compliance Committee, they simply changed the rules overnight.

Did Infantino breach FIFA regulations?

23. september 2016

FIFA’s Code of Ethics regulates involvement with betting companies. As UEFA's Secretary General, did Gianni Infantino violate these regulations when he granted a 4 million euro loan to the Slovenian FA.

Was Tomaž Vesel ineligible as chairperson of the Audit & Compliance Committee?

22. september 2016

In July FIFA appointed a new independent chairperson of the Audit & Compliance committee – Tomaž Vesel from Slovenia. Josimar are in possession of documents that proves Vesel was ineligible for this position.

Brøt Infantino FIFAs regelverk?

22. september 2016

Brøt daværende generalsekretær i UEFA, Gianni Infantino, regelverket da han var med å innvilge et lån på fire millioner euro til det slovenske fotballforbundet som de brukte til å kjøpe aksjer i lotteriselskapet Sportna Loterija?

Var Tomaž Vesel valgbar som ny leder av FIFAs kontrollkomité?

22. september 2016

I juli kunne FIFA presentere den nye lederen av kontrollkomiteen – Tomaž Vesel fra Slovenia. Josimar sitter på dokumentasjon som viser at Vesel ikke var valgbar.

Ansatte Finjord mot spillernes ønske

22. september 2016

Toppfotballsjef Nils Johan Semb spurte sentrale spillere på kvinnelandslaget om hva de mente om en eventuell ansettelse av Roger Finjord som landslagssjef.

Was the UEFA loan spent on the stock market?

20. september 2016

During the summer of 2015, UEFA granted the Slovenian Football Association a loan of four million euro. Strict conditions applied, however: Money must be invested in football.

Ble UEFA-lån brukt til lotteriaksjer?

20. september 2016

Sommeren 2015 fikk det slovenske fotballforbundet innvilget et lån på fire millioner euro av UEFA. Det er strenge vilkår knyttet til lånet: Pengene må investeres i fotballen.

The Curious Case of Čeferin’s CV

16. september 2016

President Aleksander Čeferin has risen from obscureness to the peak of football power in record time.

– Russland bør ha tre plasser i Champions League

14. september 2016

Josimar fikk den mediesky, omstridte og kontroversielle russiske sportsministeren Vitalij Mutko i tale på den ekstraordinære UEFA-kongressen i Athen.

NFF-organ etterforsker Siem og Hallén

12. september 2016

  I to år jobbet Kjetil Siem, på instruks fra Yngve Hallén, for å fremme Aleksander Čeferins kandidatur som ny UEFA-president – uten at dette var forankret i NFF-styret. Nå vil Påtalenemnda i NFF se på saken. Tekst Lars Johnsen Påtalenemnda er NFFs uavhengige etterforskningsorgan som ble opprettet på Fotballtinget i 2010. Initiativet skal ha […]

Josimar 7/2016

12. september 2016

Ny utgave – nye avsløringer. Har kan du lese om innholdet i vår nyeste utgave. Presidentens mann Gianni Infantino har som FIFA-president ikke lov til å blande seg inn i presidentvalget i UEFA. I denne utgaven avslører Josimar at Infantino har brukt sin nærmeste medarbeider, Kjetil Siem, som kampanjeleder i et hemmelig spill om makten […]

The Puppetmaster

9. september 2016

Kjetil Siem claims he has lobbied for Aleksander Čeferin for over two years, on instruction from the former President of The Football Association of Norway. Both may be in breach of the Association's rules.

Siems sololøp

8. september 2016

Kjetil Siem hevder han i to år har vært lobbyist for Aleksander Čeferin, og det på oppdrag fra daværende NFF-president Yngve Hallén. Det betyr i så fall at begge kan ha brutt NFFs lov.

The President’s Man

5. september 2016

As president of FIFA, Gianni Infantino is not allowed to meddle in UEFA affairs. Josimar can reveal that he is using his right-hand man, Kjetil Siem, as campaign manager in a secret ploy to gain power over UEFA. In the shadows, Kjetil Siem is working to secure that the unknown Aleksander Čeferin of Slovenia is elected president of UEFA.

Høgmo tjente to millioner da firmaet gikk konkurs

2. september 2016

Sentrale personer i Moss FK og klubbens sponsorer var involvert da Per-Mathias Høgmo solgte et hus i hjemkommunen Gratangen til sitt eget selskap for det tredobbelte av markedsverdien. Eksperter på økonomisk kriminalitet mener landslagssjefen kan ha begått bedrageri.

Vrakgodset som ble tidenes dyreste

19. august 2016

Sir Alex Fergusons største tabbe er tilbake i Manchester United. Fire år etter at han forlot klubben på jakt etter spilletid, vender Paul Pogba hjem som tidenes dyreste fotballspiller.

Josimar 6/2016

9. august 2016

I 2000 solgte landslagstrener Per-Mathias Høgmo en bolig i Gratangen til sitt eget selskap, Teambuilding Norge AS, for 2 450 000 kroner. Denne salgssummen var i henhold til en taksering gjort av Svein Roaldsen, som også var utbygger og en god venn av Høgmo.

Spelarutvikling på spansk

9. august 2016

Det er langt mellom Gary Neville og Diego Simeone. Det er også langt mellom norsk og spansk talentutvikling, men læringspotensialet går faktisk ikkje berre éin veg.

Paradiset som forsvant

9. august 2016

Tusenvis av nordmenn reiser hver helg til England for å se sine favorittlag. Er de blitt en trussel mot de lokale supporterne? Og hva tenker de lokale supporterne om nordmennene?

Jorge Sampaoli sine 10 regler

9. august 2016

Jorge Sampaoli erobret Sør-Amerika med en spillestil tatt rett ut av læreboka til Marcelo Bielsa. Nå skal han overta Spania og Europa med de samme prinsippene.

Taushet er tull

4. august 2016

Noe av det første den nyvalgte fotballpresidenten Terje Svendsen proklamerte etter han at ble valgt til ny NFF-president, var at organisasjonen heretter skulle praktisere «nådeløs åpenhet». Hvorfor svarer han da ikke på spørsmål om landslagssjef Per-Mathias Høgmos mulige bedrageri (og andre former for økonomisk kriminalitet), men gjemmer seg bak kommunikasjonsavdelingen? Av Håvard Melnæs, redaksjonssjef i […]

Blogg: Sašas «Tour de France»: At the end the best team won it

12. juli 2016

Portugal turned into the most mature, tactically almost perfect team in which every single player.

Blogg: Sašas «Tour de France»: This time Cristiano Ronaldo used his chances.

7. juli 2016

Tekst Saša Ibrulj When you get in to the journalism school – or at least start working with some older and more experienced colleagues – one of the first things they´ll tell you is to avoid repeating. Nobody wants to read the same things over and over again; people simply get bored. But, does Fernando […]

Blogg: Sašas «Tour de France»: Tactically perfect or boring?

3. juli 2016

Did we expect too much from Germany and Italy? I mean, we always knew this was going to be a tactical battle.

Blogg: Sašas «Tour de France»: Goals, patterns and Gareth Bale

1. juli 2016

Tekst Saša Ibrulj Oh Michel, what have you done? This tournament produced so many ugly and poor matches that now we are – at least I am – frustrated and sick of watching it. Not many things killed – or better said wounded – my will to watch and enjoy football, any kind of football, […]

Blogg: Sašas «Tour de France»: Be ugly and win or be beautiful and go home?

30. juni 2016

Fernando Santos was not willing to take the risk against the Croats and in the same time he knows that he struggles against the teams that defend well.

Fangarmer

29. juni 2016

Er det én ting som kjennetegner en virkelig god keeper, er det evnen til å unngå brølere. Gianluigi Buffon har vært sikkerheten selv i over tjue år.

Blogg: Sašas «Tour de France»: I’ve never seen so much emotions like in last two nights.

21. juni 2016

Tekst Sasa Ibrulj This was supposed to be the early Monday morning blog. Just like I was supposed to be on the early Monday morning flight from Lyon to Toulouse. But, Air France. Got an email saying the flight is canceled, went panicking, got an email with rebooking to other flight, then that flight was […]

I fars namn: Historia om Jerome, Kevin-Prince (og ikkje minst George) Boateng.

21. juni 2016

Året er 1981. Ein ung mann står åleine i regnet, ein stad i Vest-Berlin.

Blogg: Sašas «Tour de France»: This is a long war

19. juni 2016

Tekst Sasa Ibrulj It was always destined to be in St. Etienne this Friday. After all, Nick Ames was there, and as we all know, he is a magnet for stadium troubles. We were in Belgrade for that drone match between Serbia and Albania, you had a chance to read about it in Josimar. After […]

Blogg: Sašas «Tour de France»

17. juni 2016

After five days in Paris I have to admit Bordeaux looked like a holiday resort. Compared to Paris, everything is much more relaxed and it just makes you feel better.

Blogg: Sašas «Tour de France»

13. juni 2016

Det er slitsomt å være på plass, men herregud så gøy. Tekst Saša Ibrulj Did you know that when a journalist covers the major tournament, the thing that we do the least is watching football? You write, you rewrite, you edit, you record, you take photos and videos, you write again. You drive, sleep in the […]

«Tour de France» kan begynne

10. juni 2016

Vår mann Saša Ibrulj er på plass i Frankrike. Han gleder seg ikke – helt ennå.

Jim Solbakkens to Veigar-versjoner

30. mai 2016

I Jim Solbakkens PFU-klage mot TV2 hevder agenten at han representerte Veigar Pall Gunnarsson da han gikk fra Stabæk til Nancy i 2008, samt da islendingen returnerte til Stabæk. Men i et vitneavhør med politiet i 2012 sa JIm Solbakken at han aldri har vært agent for Páll Gunnarsson.

Josimar 05/2016 (EM-bibelen)

25. mai 2016

I anledning sommerens mesterskap i Frankrike, kommer vi ut med en spesialutgave på 214 sider. Her kan du lese om innholdet.

Gullgruve eller blylodd?

10. mai 2016

West Ham United vann kampen om å få overta OL-stadion i London. Men er dealen like gullkanta som klubben håpar på? Tekst Even Smith-Wergeland I mars 2013 vart det endeleg klart: West Ham United får overta OL-stadion i Stratford, London, etter lengre tids drakamp med Tottenham og Leyton Orient. Førstnemnde var ein seriøs utfordrar med […]

Josimar 04/2016

24. april 2016

«Føreren er rasende. Det er nesten uutholdelig for meg. Jeg er som en sekk med nerver», skrev Nazi-Tysklands propagandaminister Joseph Goebbels i sine dagboknotater 7. august 1936.

«Vi ønsker å følge sentrale prinsipper i offentlighetsloven»

5. april 2016

Etter en hektisk måned som fotballpresident, som har handlet mye om Kjetil Siems reiseregninger, forsikrer Terje Svendsen at han fortsatt står for en åpenhetslinje. «Det må ikke være tvil om at vi ønsker mer åpenhet», sier han. Men hvordan Dagbladet kan mene at Siems lunsjer har skaffet norsk fotball 50 millioner kroner, vil presidenten ikke kommentere.

«Hvis du ikke er åpen, skapes det et inntrykk av at du har noe å skjule»

1. april 2016

Denne uka har mye av nyhetsbildet handlet om mangel på åpenhet i idretten. Etter at Terje Svendsen ble valgt som president i NFF lovet han «nådeløs åpenhet». Her er intervjuet vi gjorde med fotballpresidenten noen timer etter at han hadde blitt valgt. Tekst Lars Johnsen Gratulerer som ny president i Norges Fotballforbund. Tusen takk for […]

Fem anbefalinger for påsken

23. mars 2016

Skandinavias beste fotballpodcast. Kristian Borell og Thomas Wilbacher forteller om spillet bak kulissene i italiensk fotball med fokus på lederskap og italiensk kultur.

Fotballfamilien

23. mars 2016

Nils Henrik Smith var til stades på Ullevaal Stadion under Forbundstinget 2016 – og returnerte til utanforverda med lettare sjokkskadar. Her kan du lese den skakande rapporten hans. Tekst Nils Henrik Smith Foto Sjur Stølen (Digitalsport) Alle lukkelege familiar er like, skriv Leo Tolstoj i Anna Karenina. Alle ulukkelege familiar, derimot, er ulukkelege på sin […]

Solskjærs selvmål

18. mars 2016

Noe av det første Ole Gunnar Solskjær gjorde som nyansatt Cardiff-manager var å hente tre norske spillere som hadde bestekameraten Jim Solbakken som agent. At Molde-treneren ikke har svart på spørsmål rundt disse problemstillingene, er svært betenkelig.

Tippeliga-bibelen 2016

18. mars 2016

Den norske serien er endelig i gang. Vi har utgitt en tjukkas på 156 sider. Les mer om innholdet her: 16 lag. Én mester. Bodø/Glimt, Brann, Haugesund, Lillestrøm, Molde, Odd, Rosenborg, Sarpsborg 08, Sogndal, Stabæk, Start, Strømsgodset, Tromsø, Viking, Vålerenga og Aalesund. Utgaven inneholder fyldig omtale av alle lagene som skal kjempe om medaljer og […]

Nabolagets helter

7. mars 2016

Sjarmerende opprørere eller rabiate anarkister? Kjær kultklubb har mange navn. Josimar besøkte Rayo Vallecano – den lille klubben med det store hjertet som spiller den blendende fotballen.

Yngve Halléns siste bløff

28. februar 2016

Yngve Hallén har flere ganger hevdet at han trakk seg som fotballpresident av familieære hensyn. Josimar kan avsløre at Hallén ikke ville ha fått fornyet tillit av valgkomitéen, og at han dermed i praksis ble vraket. Tekst Håvard Melnæs og Lars Johnsen I seks år har Yngve Hallén (47) vært president i Norges Fotballforbund. I […]

Fotballtinget 2016 live

27. februar 2016

17:50 Da var tingforhandlingene over for i dag. Det ble, ikke overraskende, store diskusjoner om forslaget om ny seriestruktur. Motstanden var stor i Nord-Norge, men Troms Fotballkrets kom med et forslag underveis. I stedet for en pyramide på 1-1-2-6-18, ønsket Troms 1-1-2-6-24. Dette fikk støtte i salen, og ble vedtatt. Tinget vedtok også at endringene […]

FIFA brenner

26. februar 2016

Hallenstadion Zurich: Aldri har flere kandidater stilt til valg for å bli FIFA-president, aldri har valgkampen vært skitnere og aldri har det stått mer på spill for FIFA. Og, skulle storfavoritten sjeik Salman fra Bahrain gå av med seieren, går FIFA i oppløsning. Tekst Andreas Selliaas Den ekstraordinære FIFA-kongressen som avholdes i Zurich i dag […]

Mannen, myten og måljegaren – Eit møte med Jørn Andersen

15. februar 2016

Et langt liv utenfor Norge, har gjort at Jørn Andersen kanskje ikke har fått den anerkjennelsen han fortjener i gamlelandet. Det ville Josimar gjøre noe med. Vi sendte Nils Henrik Smith til Salzburg. Her er hans rapport.

Kronikk: «Som i en fotballkamp er det som regel A-laget som vinner»

10. februar 2016

Økokrim bør tilføres mer ressurser for å kunne bistå politidistriktene i større grad. Aktoratet må stille med et A-lag når de møter et A-lag i forsvaret. Ellers kan det ikke bli mål, skriver BI-professor Petter Gottschalk.

Josimar 01/2016

2. februar 2016

De frikjente Treningsøkta til Stjarnan avsluttes med skuddtrening. Veigar Páll Gunnarsson plasserer flere baller lekkert i lengste hjørne, og viser noen av ferdighetene som gjorde ham så ettertraktet sommeren 2011, da to av Norges største klubber kjempet om underskriften hans. Den gang var han «spilleren» Veigar Páll Gunnarsson. Noen måneder senere skulle han bli «saken» […]

Topp 50

24. desember 2015

For femte gang kårer Josimar verdens 50 beste spillere. For fjerde gang heter vinneren Lionel Messi. Og forførste gang er ikke Cristiano Ronaldo blant de øverste to.  Tekst Lars Sivertsen Panelet: James Horncastle Raphael Honigstein Gabriele Marcotti Philippe Auclair Noe av det beste med fotballen er at det finnes så mange forskjellige måter å spille på, […]

Ny mann i NFF

23. desember 2015

Han har hyllet «Handshake for Peace» og skryter gjerne av samarbeidet med den omstridte agenten Jim Solbakken. Truls Dæhli har meldt overgang fra VG til NFF – takket være Stig Inge Bjørnebye.

På sporet av det tapte talent

22. desember 2015

Han skulle verte den amerikanske Pelé. Fotballens Michael Jordan. I staden vart han ein einsam ulv, på evig jakt etter ei framtid han aldri vil få. Her er historia om Freddy Adu.

Tilbake til fortiden

21. desember 2015

Blir Michel Platini ny FIFA-president vil han snakke mye og inderlig om å reformere organisasjonen, men hvis det går en rød tråd gjennom franskmannens idrettspolitiske karriere, er det følgende: En ting er hva han sier, noe helt annet er hva som faktisk skjer.

Grådig og glamorøs 20-åring

19. desember 2015

Nedrykkskandidater kunne kjempe om ligagull. Ingen hadde hørt om Fergie-time. De utenlandske profilene hadde navn som Halle, Segers og Vonk. Premier League er knapt til å kjenne igjen – 20 år etter fødselen. Tekst Rob Smyth Så sant du ikke tar et bilde av deg selv hver eneste dag gjennom livet, er endringene i utseende […]

Mesterlaget som forsvant

18. desember 2015

På begynnelsen av 90-tallet hadde Jugoslavia et storlag på gang. Så kom krigen, og vi fikk aldri svar på hva landets gylne generasjon kunne ha oppnådd.

Den spesielle

17. desember 2015

Det tok ham 15 år å bli en suksess over natta. Dette er historien om hvordan akademiske studier og ekstraordinære læreforhold formet José Mourinho.

20 klubber – 20 bøker

16. desember 2015

Det eneste som er like bra som å se god fotball, er å lese gode bøker om fotball. Tidligere i år bestemte jeg meg for å pusse litt på Premier League-kunnskapen, og prosjektet ble følgende: lese én bok om hver klubb som skal spille i den engelske toppdivisjonen 2015/16. Tekst Asbjørn Slettemark Jeg satte litt […]

Debattinnlegg: Ny seriestruktur i norsk fotball? Del 3

15. desember 2015

Seriekomiteens innstilling ramser opp en liste over gevinster norsk fotball skal få ved å gjøre de endringer som foreslås. Påfallende nok verken sannsynliggjør den noen av fordelene, eller argumenterer for dem.

Branimir uten ball

14. desember 2015

Branimir Poljac var endelig på vei til å bli den fotballspilleren alle hadde trodd han skulle bli. Han var toppscorer for Konyaspor i Tyrkia og de store klubbene viste interesse. Så skulle han bare kjøre en tur. Bilen landet på taket etter et fall på sju meter – og Branimir ble lam.

Josimar 10/2015

11. desember 2015

Årets siste utgave av Josimar inneholder følgende tekster.

Grått i Georgia

11. desember 2015

13. mai 1981 vant Dinamo Tbilisi den europeiske cupvinnercupen og Georgia var kjent som »Sovjetunionens Brasil». Her er historien om den gamle storhetens fall. Tekst Tor-Kristian Karlsen Med to mål mot ett beseiret det hel-georgiske mannskapet østtyske Carl-Zeiss Jena i en kommunistisk feide i Düsseldorf, noen titalls mil vest for det gamle jernteppet. To sesonger […]

Forsvaret som forsvant

10. desember 2015

De siste fem årene har flere av Europas største ligaer blitt mer målrike. Spissene herjer, stopperne tabber seg ut og toppkampene er åpne og kaotiske. Hva har skjedd med kunsten å forsvare seg?

Hvordan brasilianske backer forandret fotballen

8. desember 2015

Cafú, Maicon, Jorginho, Roberto Carlos og Josimar er alle brasilianske backlegender. Men hvordan oppstod den særbrasilianske backrollen?

Tragedien – Dekkoperasjonen – Sannheten

6. desember 2015

Det er 25 år siden de tragiske scenene utspilte seg på Hillsborough. Like lenge har Liverpool-supporterne levd i en slags limbo. 31. mars i år startet nye høringer som kan være begynnelsen på slutten for et skammens kapittel i nyere britisk historie. Den lange kampen for rettferdighet kan endelig bli avsluttet.

Der Untergang

5. desember 2015

Italiensk og tysk politi fulgte etter noen dopdealere og snublet over de mest omfattende kampfiksingsskandalene europeisk fotball har opplevd. Den største utfordringen for fotballen er å innse størrelsen på problemet.

Monsterbedriften

5. desember 2015

I Real Madrid har man overflod av alt. Flest pokaler og flest stjerner. Ingen klubb har en mer imponerende historie, ingen har mer penger. «De kongelige» er verdensfotballens målestokk. Men den lange ventetiden på den tiende europacuptittelen har gjort at tvilen har satt inn. Kan glorien bevares, selv uten den store tittelen, eller er myten […]

Bli med på moroa – bli Josimar-abonnent!

4. desember 2015

Gi deg selv eller en du er glad i en gave å bli glad av. 2016 vil bli et godt fotballår for alle som abonnerer på Josimar. Du vil få minimum 1000 sider fotball, fordelt på 10 utgaver, inkludert minimum to bibler (en Tippeliga-bibel som kommer i midten av mars og en EM-bibel som kommer […]

Debattinnlegg: Ny seriestruktur i norsk fotball? Del 2

3. desember 2015

Tekst Christian Berg, Arve Hjelseth og Daniel Strand Innledning I denne delen skal vi gå kritisk gjennom Seriekomiteens argumenter for å krympe eliteserien og innføre sluttspill. Den hevder, i kortversjon, at en slik reform vil A) heve det sportslige nivået, målt ved prestasjoner i e-cup, noe som i sin tur vil B) øke publikumsoppslutningen og […]

Mafiabrødre

3. desember 2015

I tiår etter tiår har fotballpresidentene i Sør-Amerika svindlet til seg enorme beløp, samtidig som de har hatt svært sentrale verv i FIFA. Flere av de gjennomkorrupte lederne sitter nå fengslet, men foreløpig har vi trolig bare sett toppen av isfjellet.

Nesten alle elsker Raymond

2. desember 2015

Ingen er i tvil om Raymond Verheijens kompetanse. Aller minst ham selv. Tekst Frode Lia

Norsk fotball: Ille på stadion, verre på tv – best på Twitter?

1. desember 2015

Det er publikumsnedgang på norske tribunar og tv-sendt fotball slit med låge sjåartal. Mange meiner fotballen ikkje er attraktiv nok, men spørsmålet er om ikkje tv skyt både seg sjølv og «produktet» i foten.

Konsekvenser av endring av Tippeligaformatet

30. november 2015

Denne kronikken ble skrevet i fjor høst, men ble lagt til side da debatten om endring av Tippeligaformatet konkluderte med at det ikke hadde noen aktualitet. Nå har likevel, med utgangspunkt i Tingvedtak i NFF, en seriekomite startet utredningsarbeid på nytt. Det gjør at jeg har valgt å hente den frem igjen, da mine synspunkter fremdeles er like aktuelle.

Debattinnlegg: Ny seriestruktur i norsk fotball? Del 1

27. november 2015

Den 5. november 2015 slår Molde Celtic på Celtic Park i Glasgow, og kvalifiserer seg med det for sluttspillet i Europaligaen 2015/16 med to gruppekamper igjen å spille, mot Fenerbahce og Ajax. Smak litt på den.

Mirakelet på isen

27. november 2015

Noe har skjedd på den hissige øya med vulkanutbrudd, asketåke og verdens korteste sommer. Hvordan gikk det islandske landslaget fra å være et slaktoffer til å spise kirsebær med de store? Hvordan har Nordens lillebror blitt best i brødreflokken? Dette er sagaen om isfolket.

– Bruk tiden på ball, ball og ball!

20. november 2015

Hans Erik Ødegaard fortalte «historien om Martin» på cupfinaleseminaret. Tekst Lars Johnsen Mens Bob Bradley holdt foredrag for norske topptrenere på cupfinaleseminaret på Ullevaal torsdag kveld, var barnefotballtrenerne samlet i en annen del av nasjonalstadion. Flere hundre ledere og trenere i barne- og ungdomsfotballen samlet seg i Ullevaal Panorama for å høre Hans Erik Ødegaard […]

Made In Lyon

6. november 2015

Finanskrisen vippet dem av den franske fotballtronen, og en alternativ løsning måtte til for å bygge storklubben opp igjen. Den fant de i sitt eget akademi. Etter å ha byttet ut rådyre stjerner med lokale helter, er Lyon tilbake i Champions League. Tekst Arilas Berg Ould-Saada Foto Sébastien Erôme En løvestatue står og vokter inngangen […]

Bayern München: Analysen

4. november 2015

Mange trodde Pep Guardiola ville innføre tiki-taka i Bayern München. I stedet har han introdusert taktiske nyvinninger fotballverden knapt har sett før. Tekst Michael Cox Tilbake i 2013, da Bayern München kunngjorde at Pep Guardiola skulle bli deres neste trener, skapte det umiddelbare spekulasjoner rundt hvordan han ville omdanne den tyske giganten til å bli […]

Josimar 09/2015

4. november 2015

Vi ettersender utgave 09/2015 til alle nye abonnenter. Bestil her! Cristiano Ronaldo Da Cristiano Ronaldo ankom England og Manchester United i 2003 var styrkene hans hurtigheten og teknikken. Kroppen var tynn og muskulaturen spe. Trumfkortet var dribleferdighetene, og overstegsfintene ble det første av mange varemerker. Han frustrerte like mye som han fortryllet. Hurtigheten og dribleferdighetene […]

Øya-festivalen

31. oktober 2015

Stadig flere fotballklubber i England er registrert i fjerne skatteparadis. Mange av dem er også organisert på en måte som gjør det umulig å vite helt hvem som eier hva, og hvem som til syvende og sist sitter på ansvaret. Den totale mangelen på innsyn og åpenhet har gjort Premier League til en tumleplass for […]

Debattinnlegg: Inhabilitet – NFF

12. oktober 2015

Fredag kveld kom valgkomiteen i NFF enstemmig frem til at leder Marianne Brynildsen er habil. Samtidig besluttet valgkomiteen at NFFs lovkomite skal foreta en vurdering av Brynildsens habilitet. Idrettsjurist Gunnar-Martin Kjenner er ikke imponert. Av advokat Gunnar-Martin Kjenner Valgkomiteen i NFF vedtok enstemmig fredag 9.10.2015 at komiteens leder er habil (http://www.fotball.no/nff/NFF-nyheter/2015/Valgkomiteens-habilitetsvurdering/):  Valgkomiteens begrunnelse er at […]

Josimar 08/2015

5. oktober 2015

Michel Platini Det blåser rundt UEFA-presidenten om dagen etter at det nylig ble kjent at han fikk en utbetaling på drøye 17 millioner kroner fra FIFA i 2011 – for en jobb han angivelig gjorde i perioden 1998-2001. Nå ønsker Michel Platini å etterfølge sin tidligere læremester, Sepp Blatter, som ny FIFA-president. Men er den […]

La Liga – Runde 6

2. oktober 2015

Se alle kampene her.

Serie A – Runde 6

2. oktober 2015

Se alle kampene her.

Kampen mot historien

1. oktober 2015

Norsk fotballs stolthet har de siste årene vært preget av sparkede trenere, misfornøyde supportere og intern uro. Hva har gått galt i Rosenborg og vil klubben noengang komme tilbake dit den var? Tekst Jo Moen Bredeveien Foto Scanpix Man måtte bare riste smilende på hodet: «Og det verste er jo at det var sant!». Sangen […]

Grubleren

29. september 2015

Pep Guardiola vant 18 av 25 mulige troféer i sine fem første sesonger som trener. Bak suksessen står en av fotballens mest besatte, intense og kompliserte personligheter.

Ain’t no fun (with kick and run)

25. september 2015

Høyere ballbesittelse, flere mål, færre taklinger og innlegg, er de viktigste taktiske trendene de siste årene. Og Barcelona-stilen kan spores helt tilbake til tidenes første landskamp i 1872.

– Et system som som er lett å utnytte

23. september 2015

Tidligere idrettspresident Hans B. Skaset mener flere forhold tyder på at lederen av valgkomiteen i NFF er inhabil. Han mener idretten preges av kameratkultur og at den ikke har noe forhold til allmenne habilitetsregler.

– Heller mot at hun er inhabil

17. september 2015

Leder av NFFs valgkomité, Marianne Brynildsen, innehar også fire styreverv i NFFs datterselskaper. «Dette er uryddig» og «heller mot at hun er inhabil», sier fremtredende idrettsjurister til Josimar.

– Vi har en viktig jobb foran oss

17. september 2015

Bør Yngve Hallén bli sittende som fotballpresident? Vi tok en prat med Marianne Brynildsen, leder av valgkomiteen som skal innstille til nytt NFF-styre.

Det engelske luftslottet

11. september 2015

Pengene har kanskje gjort Premier League til en av verdens beste ligaer, men regningen er høy: Snart er under 30 prosent av spillerne i ligaen britiske. Det er skrekktall som kan sørge for at engelsk landslagsfotball forblir i skyggenes dal. Tekst Saša Ibrulj Det var en gjenkjennelig sommer for engelskmennene. Det var et annet lag, […]

Kvifor eg hatar Premier League

10. september 2015

Det finnes faktisk fotballinteresserte nordmenn som har et heller anstrengt forhold til Premier League. En av dem er Nils Henrik Smith. Her kan du lese hvorfor. Tekst Nils Henrik Smith Ok, roleg no, alle saman: Hald på hestane. Før alle går amok på Twitter og lét skjellsord hagle over meg, vil eg gjerne klargjere ein […]

Video er fremtiden

4. september 2015

FIFA har bestemt seg: Dommerne skal få mer hjelp. Videodømming er på vei inn i fotballen. Men når og i hvilken form er fremdeles uklart.

Med Putin på laget

2. september 2015

Kriminalitet, korrupsjon, krig, Kreml: Skal VM i Russland boikottes, slik Ukrainas president går inn for?

Blodpenger i fotballen

19. august 2015

Pengene flyter i fotballen, men hvor kommer de egentlig fra? Og spiller det noen rolle at favorittklubben din samarbeider med diktaturer?

Den franske revolusjonen

13. august 2015

Ja, det har vært bedre spillere i Premier League. Men ingen har hatt like stor innflytelse som Eric Cantona.

Presidenten

4. august 2015

Han ble valgt til fotballpresident etter en maktkamp preget av bakvaskelser og kameraderi. I fem år har Yngve Hallén sittet på toppen av norsk fotball. Fem år som har vært preget av konflikter, rettssaker og begravede granskningsrapporter.

Rekordmannen

31. juli 2015

For Daniel Berg Hestad har hele karrieren handlet om tro, håp og kjærlighet. Troen på seg selv, håpet om seriegull og kjærligheten til Molde Fotballklubb. Nå er MFK-legenden klar for sin 23. sesong.

Vår mann i Warszawa

16. juli 2015

Josimar sende Nils Henrik Smith til Warszawa for å finne ut meir om Henning Berg, Legia og polsk fotball. Her er rapporten hans. Tekst Nils Henrik Smith Foto All Over Stadion Wojska Polskiego, 18. oktober 1995: Legia-spelar nr. 10, Cezary Kucharski, mottek ballen ute på venstrekanten. Elegant passerer han Blackburns nr. 2, ein energisk ungdom […]

Oppreisningen

12. juli 2015

Kurt Landauer hadde to drømmer. Den ene var å samle tyske klubber i en nasjonal liga, den andre var å skape et storlag av Bayern München. Begge deler skulle gå i oppfyllelse etter hans død.

Spillet

26. juni 2015

Det er over halvannet år siden jeg forlot NFF. Fremdeles møter jeg mennesker som uttrykker misnøye med den måten jeg ble behandlet på, mens andre spør om det virkelig var sånn at jeg fikk sparken. Tekst Egil «Drillo» Olsen Den 11. november 2013 gikk det ut en pressemelding hvor Yngve Hallén og undertegnede ble enige […]

Nobel Peace Centre to withdraw from «Handshake for Peace»-project

15. juni 2015

The board of the Nobel Peace Centre decided this Monday to terminate their involvement with FIFA’s «Handshake for Peace»-project.

Avslutter samarbeidet med FIFA

15. juni 2015

Mandag bestemte styret ved Nobels Fredssenter å avslutte «Handshake for Peace»- samarbeidet med FIFA.

Josimar 05/2015

9. juni 2015

I utgave 5/15 kan du lese mer om disse sakene.

Slutten for Zlatan?

8. juni 2015

Zlatan Ibrahimović kom, scoret, vant og reiser kanskje allerede til sommeren – som den største legenden Paris Saint-Germain noen gang har sett. Tekst Simon Kuper Da Zlatan Ibrahimović ble klar for Paris Saint-Germain i 2012, ble han spurt hva han visste om Ligue 1. «Jeg vet ingenting om Ligue 1, men Ligue 1 vet alt […]

Den evige studenten

4. juni 2015

Rafa Benítez er en av verdens mest fremgangsrike trenere. Suksessen skyldes nitidige studier og en urokkelig tro på egne evner. Vi møtte ham i Napoli. Tekst Arthur Renard Nær Campania-kysten, med vulkanfjellet Vesuvius i bakgrunnen, finner vi Centro Sportivo di Castel Volturno, treningsanlegget til Napoli. Det ligger ved siden av en golfbane, 35 kilometer fra […]

Ber Idrettstinget droppe NFF-forslag

3. juni 2015

Norske fotballsupportere ber Idrettstinget forkaste NFF-forslaget som åpner for investoreide idrettslag.

Blatters drøm om fredsprisen

29. mai 2015

Nobels Fredssenter og Norges Fotballforbund mottar årlig millionbeløp av FIFA for «Handshake for Peace». Mange mener prosjektet er et forsøk fra Blatter på å sikre seg Nobels Fredspris.

Den hensynsløse

29. mai 2015

Da Brasils president Dilma Rousseff og fotballpresident José Maria Marin delte ut VM-medaljene, møttes torturofferet og torturentusiasten på podiet. Tekst Marius Lien «Jeg skal i krigen», sa José Maria Marin, president i Brasils fotballforbund CBF i 2013. «Hvis den første skyttergraven byr på store problemer, blir presset enda større før skyttergrav nummer to. Jeg vil […]

Dette mener kapteinene om FIFA og Qatar

28. mai 2015

Josimar ringte samtlige Tippeliga-kapteiner, og landslagskaptein Per Ciljan Skjelbred, og stilte to spørsmål: 1. Hva synes du om at Qatar har fått VM? 2. Hva synes du om FIFA?

FIFA: – Ja til regnbueflagg!

22. mai 2015

NFF sa nei da Brann ønsket å bruke regnbueflagg som cornerflagg, og begrunnet det med internasjonalt forbud. Det forbudet finnes ikke.

– NFF bør gå i bresjen for inkludering

16. mai 2015

«NFF fortjener ros for mye av det de har gjort. Men i denne saken må jeg bare beklage, jeg kommer ikke til å sende forbundet noen roser.»

Fotball for alle – i ord og handling

16. mai 2015

«NFFs holdningsarbeid omfatter definitivt også seksuell orientering», skriver Henrik Lunde, fagansvarlig for inkludering i Norges Fotballforbund.

Ny homoflagg-nekt fra NFF

15. mai 2015

Brann ville markere «fotball for alle» ved å bruke regnbueflagget som cornerflagg på 16. mai. Det sa NFF nei til.

Kupper Fotball-Norge – igjen?

4. mai 2015

NFF vil ha investorstyrte klubber og har sendt inn forslag til Idrettstinget om å endre norsk idretts lover.

Josimar 04/2015

23. april 2015

Han ble valgt til fotballpresident etter en maktkamp preget av bakvaskelser og kameraderi. I fem år har Yngve Hallén sittet på toppen av norsk fotball. Fem år som har vært preget av konflikter, rettssaker og begravede granskningrapporter.

Kan man sammenligne fotball med utholdenhetsidretter?

19. april 2015

I Norge har utholdenhetsidrettene stor innflytelse på hvordan det skal trenes og vi kan med rette kalle oss en utholdenhetsnasjon. De har i en årrekke levert prestasjoner i verdenstoppen, og mener derfor at de også er berettiget til å mene noe om hvordan fotballspillere skal trene. Langrennstrenere og -utøvere er spesielt ivrige her.

Raske menn

18. april 2015

Fotballspillerne blir stadig raskere. Norske Thomas Haugen har skrevet en doktoravhandling om hurtighet i fotballen.

Mer luft i ballongen

16. april 2015

De som tror fotballen har nådd den økonomiske toppen, tar feil. Veksten har såvidt begynt.

Baleonomics: Hvorfor Gareth Bale var billigere enn Kenwyne Jones

14. april 2015

I fotballen som ellers i livet er det en regel som gjelder: Det er ikke dyrt hvis man har råd til det.

Kjem den neste Messi frå Jemen?

10. april 2015

Fotballtalenta har vanskelege kår i det fattigaste landet på den arabiske halvøya. Grasmatter, ballar og fotballstøvlar er mangelvare, men lidenskapen og draumane lever.

Investorenes rike?

1. april 2015

I samme fart som millionene fra rike onkler har rullet inn og deres innflytelse har økt, har norsk fotballs resultater falt til et bunnivå. Lillestrøms Per Berg kan se tilbake på en investortid der han brant av et tresifret millionbeløp. Uten at verken Lillestrøm eller norsk fotball ble noe bedre.

Den glemte legenden

28. mars 2015

En gang på syttitallet fant jeg en bok i sportshyllene på Deichmanske bibliotek på Veitvet som hensatte meg i sjokk. Boka var gitt ut året etter at jeg ble født, og handlet om en norsk fotballspiller som hadde gjort stor karrière i Italia.

Alle gode ting er tre

21. mars 2015

Napoli og Udinese har lenge spilt med tre rene forsvarsspillere. Nær halvparten av lagene i Serie A, samt Barcelona, Ajax, Manchester City og Liverpool er noen av lagene som har gjort det samme i en eller flere kamper denne sesongen.

Den konfliktorienterte lagbyggeren

21. mars 2015

Louis van Gaals meritter taler for seg selv: Manchester Uniteds sjef tilhører den absolutte trenereliten. Men lederstilen hans kan igjen vise seg å stå i veien for langsiktig suksess. Tekst Lars Sivertsen På mange måter var kampen en milepæl i europeisk klubbfotball. Den 31. mai 1972, på Feijenoord Stadion i Rotterdam, slo Ajax Inter 2-0 […]

Døden i Venedig del to

20. mars 2015

Vil Financial Fair Play gjør konkurranseforholdet mellom klubbene mer rettferdig, eller vil de beste klubbene øke avstanden til røkla?

Romas kronprins

19. mars 2015

Når Francesco Totti en dag abdiserer som kongen av Roma, står Miralem Pjanić klar til å overta tronen. Josimar møtte det bosniske ballgeniet på hjemmebane. Tekst og foto Saša Ibrulj Åstedet var alt annet enn typisk Roma. Det var ingenting her av det man finner i turistguider og reklamebrosjyrer. Ingen enorme monumenter, ingen romerske soldater […]

Tippeliga-bibelen 2015

14. mars 2015

Daniel den store En halvtime før slutt i kampen mot Start i mai 1993, kom 17 år, 9 måneder og 23 dager gamle Daniel Berg Hestad inn for Molde. I år går Berg Hestad på sin 23. sesong som Molde-spiller. Hvordan har norsk fotball forandret seg? Hvem er den beste treneren han har hatt? Og […]

Den udødelige duellen

9. mars 2015

Blant alle de endeløse, hatefulle lokalrivaliseringene i England har det aldri vært en like konsentrert, intens og kvalitetsrik duell som den mellom Arsenal og Manchester United fra 1996 til 2005. Tekst Rob Smyth Oversatt av Even Smith Wergeland Da Patrick Vieira deltok på ALS Ice Bucket Challenge i august, nominerte han tre personer: Hans forhenværende […]

En del røyk, men slett ingen brann

7. mars 2015

Kjell Tennfjord er ikke den nye tiden. Den nye tiden, derimot, er det faktisk Brann-medlemmene som valgte inn benkeforslaget Åshild Samnøy som representerer.

Tett tåke over Ullevaal

6. mars 2015

Det er ingen grunn til å stole på Norges Fotballforbund når de konkluderer med at "det ikke er grunnlag for å opprette sak mot Jim Solbakken".

To skritt foran

1. mars 2015

Manchester City var ikke bare best på banen i fjorårets sesong. De var også best utenfor. Og det er ikke umulig at nettopp det sikret lillebroren i Manchester seriegullet.

Josimar 02/2015

28. februar 2015

Pep Guardiola «Et par minutter før hver hjemmekamp, sitter Pep Guardiola alene på sitt kontor i Allianz Arena. Rommet består av et rødt teppe, en liten grå sofa og en svart pult med en laptop. Bortsett fra en TV og en tatktikktavle, er veggene nakne. Guardiola vil såvidt ha spist siden han stod opp. De […]

Drapet som var døden for Colombiansk fotball

22. februar 2015

I 1994 skulle Colombia vinne VM i USA. I kulissene lurte narkobaroner, drapsmenn og skitne penger.

Bygdebohemer og skurkete gentlemen i Rosseland Ballklubb

22. februar 2015

Landsbyen Bryne har to fotballklubber. Den andre, den ukjente, heter Rosseland Ballklubb og ble stifta med øl i baklomma.

BESTILL: Messi – av Guillem Balague på norsk

21. februar 2015

Endelig er den her: Josimars aller første bokutgivelse - den autoriserte biografien om Lionel Messi av Guillem Balague på norsk.

Ut med spilleren – inn med læreren

21. februar 2015

Før var det sånn at gamle toppspillere fikk managerjobbene. Det er det blitt slutt på. Heldigvis.

Klassebildet

21. februar 2015

I en tid der Serie A var verdens ubestridt beste liga, vant en liten klubb sin første ligatittel. Dette er historiens om Sampdorias eventyrlige 90/91-sesong. Tekst Rob Smyth Husker du den første gangen? For fotballsupportere blir det aldri bedre enn den aller første gangen. Spør Molde-supporterne; de vil garantert huske 30. oktober 2011 resten av […]

Shakhtar på flukt i eget land

17. februar 2015

I Donetsk har pro-russiske separatister tatt kontroll over byen, og skuddvekslinger og granatangrep er blitt en del av hverdagen. Spillerne i Shakhtar Donetsk er blitt flyktninger i eget land - og bor i dag på hotell i Kiev. Ingen vet når de kan flytte hjem igjen.

Den dedikerte

6. februar 2015

Han begynte karrieren i Catalonia og la opp i Chester. Slik ble Roberto Martínez en av Europas mest lovende trenere.

Den følsomme

6. februar 2015

Dennis Bergkamp var en mann av få ord. Men han kunne utføre mirakler med føttene.

Josimar 01/2015

26. januar 2015

Utgave 01/2015 er nå på vei til abonnentene og vi erklærer herved Josimar-sesongen 2015 for offisielt åpnet.

Fotball under Gaddafis vinger

11. januar 2015

Fotball og diktatur er sjelden en vellykket kombinasjon. I Libya var det forbudt å navngi spillerne, fordi de kunne stjele oppmerksomhet fra landets leder.

Tvileren Tomasz

23. desember 2014

Han raste gjennom NTG og etablerte seg både i Tippeligaen og på aldersbestemte landslag som tenåring. Livet lekte. Med skader kom motgang. Med motgang kom mørket. Tomasz Sokolowski sperret seg inne i seg selv.

Diplomaten

22. desember 2014

Store pokaler og store porsjoner pasta: Dette er historien om Carlo Ancelotti.

Kalenderluke 21: Josimar topp 50/2014

21. desember 2014

For fjerde gang kårer Josimar verdens 50 beste spillere. For første gang heter ikke vinneren Lionel Messi. Tremannsjuryen var sjelden samstemte, bortsett fra om førsteplassen: Det kunne ikke bli noen andre enn Cristiano Ronaldo.I 2011, den første gangen Josimar samlet et ekspertpanel og ba de krangle seg frem til hvem verdens 50 beste spillere er, […]

Kalenderluke 16: Gutten fra løkka

16. desember 2014

I en tid der norsk fotball går fra nedtur til nedtur, dukket 15-åringen Martin Ødegaard opp. Han er først og fremst et resultat av tusenvis av timer med lek på løkka.

Kalenderluke 13: Dobbeltagenten

13. desember 2014

Jim Solbakken er blitt Norges mektigste fotballagent takket være kontroversielle arbeidsmetoder – og sitt nære vennskap med Ole Gunnar Solskjær. Les historien om agenten som gjerne sitter på alle sider av bordet.

Kalenderluke 11: «Det er helt jævlig. Helt for jævlig. Jeg savner det helt sykt.»

11. desember 2014

I 20 år var Frode Lafton selvskreven i lagoppstillingen til Hønefoss BK. I 20 år handlet alt om å være klar til neste trening, neste kamp. 37 år gammel, med et kne som egentlig ikke har tålt fotball siden 1995, visste han at det måtte ta slutt en dag. Han var forberedt på det. Men […]

Kalenderluke 10: Fleksibel formasjon

10. desember 2014

Formasjoner eller fleksibilitet? Med 4-2-3-1 får du begge deler.

Kalenderluke 7: Mourinhos metode

7. desember 2014

De fleste som har spilt fotball i Norge har opplevd at verdifull treningstid blir brukt på å løpe banelengder eller i skogen uten ball. Hva er det egentlig man oppnår ved å gjøre dette?

Kalenderluke 4: Vlad den store

4. desember 2014

Den beste keeperen du aldri har hørt om, Vladimir Beara, døde i august.

Josimar 10/2014

28. november 2014

Topp 50 For fjerde gang kårer Josimar verdens 50 beste spillere. For første gang heter ikke vinneren Lionel Messi. Tremannsjuryen bestående av Tor-Kristian Karlsen, Philippe Auclair og Gabriele Marcotti diskuterte og kranglet seg frem til en liste ingen var helt enig i, men som alle kunne stå inne for. Shakhtar Donetsk I Donetsk har pro-russiske […]

Solbakken og MFKs dobbeltspill

21. november 2014

«My name is Jim Solbakken and I am the agent of Mame Biram Diouf.» Jim Solbakken i epost til europeisk storklubb 5. juli 2009.

Oddball-metoden

21. november 2014

Uten at noen egentlig har lagt merke til det, har Odd sneket seg inn i gullkampen. Nøkkelordet for de trauste telemarkingene er «kortreist» – enten det gjelder maten i kantina eller spillerne på banen. Et sterkt lokalt fundament har skapt ny entusiasme i Odd – og gode resultater.

Debatt: Hvorfor er VG så servile?

17. november 2014

Forrige utgave av Josimar inneholdt blant annet en stor artikkel om Jim Solbakkens agentvirksomhet. I snart tre uker har Jim Solbakken i flere medier gjentatt at han skal saksøke Josimar, men han har fremdeles til gode å påpeke en eneste feil i vår artikkel.

Himmel eller helvete

12. oktober 2014

Med Marcelo Bielsa ved roret har Marseille planer om å gi søkkrike PSG og Monaco hard kamp om å bli sesongens hovedattraksjon i Ligue 1. Prosjektet er omfattende og ambisiøst, og fallhøyden tilsvarende stor.

Josimar 8/14

30. september 2014

I 2012 ble Odd trukket ett poeng for manglende økonomistyring i henhold til lisensreglementet. Spillere og ledere måtte gjennom lønnskutt. Klubben ble nummer 10 i Tippeligaen og slått ut i cupens 4. runde.

Josimar 7/2014

27. august 2014

Norsk fotball er inne i sin dypeste bølgedal på 30 år. I en artikkelserie vil Josimar i de neste utgavene se nærmere på hva som har gått galt.

Fotballfangen

22. august 2014

En dag skulle Mahmoud Sarsak kjøre for å møte lagkameratene i sin nye klubb på Vestbredden. Ved grenseovergangen mellom Gaza og Israel ble han stoppet av israelske soldater. Det ble starten på tre år i helvete. Tekst Lars Johnsen Foto Eivind Hauger Den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet kastet ham i fengsel, uten lov og dom. […]

Barna i Barcelona

22. august 2014

Menneskehandel og milliongevinst. Les historien om hvordan mønsterklubben Barcelona ble en av verstingene i klassen. Tekst Lars Backe Madsen og Jens M. Johansson FC Barcelona hadde ikke hatt en av sine beste sesonger. De oppnådde bare tredje plass i La Liga og ble slått ut i semifinalen i Champions League. Sesongen var blitt avsluttet med […]

Mr. Robinson

12. august 2014

MK Dons-manager Karl Robinson er kanskje det fremste eksempelet på den nye trenertypen i England: Ung, skolert og opptatt av ballbesittelse.

«Where were you when you were us?»

12. august 2014

Det burde ikke kunne skje, men det var likevel uunngåelig. Nesten 12 år etter flyttingen og reinkarnasjonen møter Wimbledon, vel, seg selv igjen, i første runde av Liga-cupen.

Ein liten roman om fotball: Mysterier

11. august 2014

Romanen var ikkje død likevel. Her er den forunderlege fortelijinga om det norske landslagets reise til og gjennom VM i Brasil.

Josimar 6/2014

2. august 2014

Martin Ødegaard Norges Messi! Få Martin på landslaget nå! Tidenes største norske fotballtalent! Det er langt mellom lyspunktene i norsk fotball for tiden, men en mann – rettere sagt, en gutt; en 15-åring – gjør at man kan se på fremtiden med et visst håp. Martin Ødegaard har ikke bare tatt nivået i Tippeligaen, han […]

VM-blogg: Tysklands oppskrift for suksess

15. juli 2014

På metroen tilbake fra Maracanã stadion etter søndagens finale kom det inn et ungt tysk par i min vogn. De hadde ansiktsmaling og var iført gulrotneser i tyske farger.

VM-blogg: Ei lang historie om nesten alt: VM, Argentina, Tyskland

13. juli 2014

Ein skal vere skeptisk til det meste her i verda, og framfor alt skal ein vere skeptisk til såkalla etablerte sanningar.

VM-blogg: Topp fem – semifinalehelter

9. juli 2014

Onsdag kveld barker Argentina og Nederland sammen for å gjøre opp om den siste finaleplassen i det mange mener er tidenes fotball-VM. En like sensasjonell kamp som gårsdagens brasilianske totalydmykelse er for mye å forvente, men til gjengjeld kan man tro på en jevnere, mer spennende affære.

VM-blogg: Jungelelefantene

8. juli 2014

De første årene av 1900-tallet kom over 90% av all verdens gummi fra regnskogen i Sør-Amerika. For Manaus betydde dette en storhetstid med dekadanse og enorme utskeielser.

VM-blogg: Sankt Keylor

5. juli 2014

"Prøver jeg å bli anerkjent av mennesker – eller av Gud? Vil jeg bare være mennesker til lags? Om det bare var mennesker, ville jeg ikke være Kristi tjener!" - Paulus' brev til Galaterne 1:10

VM-blogg: «Jeg tror enhver brasilianer liker å danse»

4. juli 2014

Når man dekker et VM, jobber man 18 timer i døgnet og tar seg i å lengte etter en dag uten kamper.

VM-blogg: Mysteriet Mironaldo – Ein middelmåtig målmaskin?

4. juli 2014

Tekst Nils Henrik Smith Han har 70 mål på 134 landskampar for Tyskland. Kun Lothar Matthäus har fleire kampar, og ingen – ikkje ein gong den uforliknelege Gerd »der Bomber» Müller – har like mange mål. Tyskland har aldri tapt ein kamp når han har teikna seg på scoringslista. Han var toppscorar under VM på […]

VM-blogg: USA! USA! USA!

1. juli 2014

I 1905 dro en gruppe engelske fotballspillere til USA på turne under navnet Pilgrims Football Club og spilte en serie oppvisningskamper mot lokale lag.

VM-blogg: Ørkenrevenes revansje

30. juni 2014

Mange ser på Algeries kamp mot Tyskland som den minst jevne av de åtte åttedelsfinalene, men oppgjøret er trolig det mest følelsesladde av alle.

VM-blogg: Mamma og Medel

30. juni 2014

Det er øyeblikk en vil ta med seg resten av livet. På godt og vondt. Sittende foran TV-skjermen under Brasil mot Chile ga meg et slikt øyeblikk.

VM-blogg: Josimars utvalgte

28. juni 2014

(Formasjon: 3-3-1-3) Tekst Jonas Giæver og Arilas Berg Ould-Saada Utvalg Jonas Giæver, Arilas Berg Ould-Saada, Håvard Melnæs og Frode Lia Keeper Guillermo Ochoa Alder: 28 år Landslag: Mexico VMs beste keeper så langt er klubbløs. Méxicos sisteskanse har spilt ut kontrakten i franske Ajaccio, men har fanget oppmerksomheten til en rekke europeiske klubber i løpet […]

VM-blogg: Ecuadors tolvte mann

25. juni 2014

Ecuador trenger et solid resultat mot Frankrike om de skal gå videre fra gruppe E. Det vil stå elleve menn oppført på dommerkortet, men Ecuador stiller med tolv. Tekst Jonas Giæver For mange av oss så er fotballen en måte å koble ut livet. I 90 minutter kan vi sette oss ned og glemme alle […]

VM-blogg: Messi the boss

25. juni 2014

Lionel Messi er en mann av få ord. Men han har et syn på hvordan fotball skal spilles, så når Argentina ikke spiller slik han ønsker, røper kroppsspråket hans dette.

VM-blogg: Når store høvding skviser litt hardere

24. juni 2014

«Om jeg føler press? Dette er ikke press! Press er når du står opp om morgenen og ikke vet om du klarer å sette middag på bordet til barna dine!» Tekst Pål Ødegård Sitatet er brukt av mange. Carlos Bianchi brukte det i sin første periode i Boca Juniors. Paraguays gamle målvakt José Luis Chilavert […]

VM-blogg: Sandstormen

23. juni 2014

Den vanligste feilen er å tro at Qatar 2022 handler om fotball. Det har alltid handlet om mye, mye mer. Det er det store bildet som forklarer hvordan verdens største sportsarrangement ble lagt til en ørkenstat på størrelse med Buskerud. Det er også det store bildet som forklarer hvorfor sagaen nå kan gå mot slutten.

VM-blogg: I legendenes fotspor

20. juni 2014

Frankrike har fått en god start på mesterskapet i Brasil. Til tross for fraværet av sin antatt beste spiller, er stemningen upåklagelig i den franske troppen, og optimismen blant folket er større enn på lenge.

VM-blogg: Den mexicanske lusa

17. juni 2014

På banen så México ut som et annet lag enn de gjorde i kvalifiseringen. På sidelinjen sto en herremann alle nå har notert seg.

VM-blogg: Sultne ørkenrever

17. juni 2014

For 52 år siden brukte de fotballen til å oppnå selvstendighet fra Frankrike. I sommer vil Algeries landslag ta det siste steget ut av skyggen til sin tidligere koloniherre.

VM-blogg: Individualisme og kollektiv organisering

17. juni 2014

Jeg tilhører dem som mener at individuelle prestasjoner og egenskaper ofte overvurderes av fotballsynsere, journalister og andre eksperter, og at kollektive egenskaper er tilsvarende undervurdert. Det er ikke så overraskende at det er slik, for mye av det kollektive arbeidet foregår jo der ballen ikke er, og vi som ser på har en tendens til å følge ballen og dens nærmeste omgivelser.

VM-blogg: Mil etter mil etter mil

16. juni 2014

I pausen av semifinalen mellom Italia og Spania i fjorårets Confederations Cup ba åtte italienske spillere om å få bli byttet ut. De orket ikke mer. Kampen ble spilt i Fortaleza, det var like under 30 grader og luftfuktigheten lå på rundt 70%.

VM-blogg: The beautiful game

16. juni 2014

You shouldn’t expect good football in Manaus. The Amazonian city is so hot and humid that you need a shower after just walking down the street.

VM-blogg: «We are born as losers»

15. juni 2014

I still remember it vividly. It was a cold October night in Kaunas in Lithuania, exactly eight months ago.

VM-blogg: Fotball i en beleiret by

15. juni 2014

I skyggene ved siden av flystripen skjuler åtte menn seg bak hauger av snø. Èn soldat og syv fotballspillere – eller de var fotballspillere;

VM-blogg: Livet uten Ribéry

15. juni 2014

De må klare seg uten sin største stjerne i Brasil. Kan Frankrike utrette noe stort allikevel?

VM-blogg: Like Father, Like Son

14. juni 2014

The hot, sultry night in Genoa was coming to its end.

VM-blogg: Viva Chile Mierda!

13. juni 2014

Love hurts. Splitter pine. Men man kan ikke la være.

VM-blogg: Hvem går videre fra gruppespillet?

11. juni 2014

Det er ikke så lenge siden VM i all hovedsak dreide seg om lag fra Europa og Sør-Amerika.

VM-blogg: Afrikansk trio i Rio

9. juni 2014

Merk deg navnene Serge Aurier, Vincent Aboubakar og Vincent Enyeama – tre afrikanske spillere som kan få sitt store internasjonale gjennombrudd i Brasil. Tekst Arilas Berg Ould-Saada Et nytt VM nærmer seg med stormskritt, og igjen stilles spørsmålet: Kan Afrika overraske denne gangen? Aldri før har et afrikansk lag tatt seg til semifinale i VM. […]

VM-blogg: Anyone’s guess

6. juni 2014

Yes, you can guess, but it’s almost impossible to predict who will win in Brazil. Tekst Simon Kuper Pele won three World Cups with Brazil, but for the last forty years has attended the tournament as a kind of smiling handshaking puppet in the pay of big sponsors. The old man doesn’t really like watching […]

VM-blogg: United Colors of Bundesliga

4. juni 2014

18 grunnar til at tysk klubbfotball er den festlegaste i Europa.

VM-blogg: Trøbbel for «der Trainer»

3. juni 2014

Tysk fotball ble forbundet med kynisme og resultater. Store egoer og kompromissløse vinnere. Dagens spillere er lekne publikumsfavoritter, og Pep Guardiolas inntog i tysk fotball skaper hodebry for der Nationaltrainer, Joachim Löw. Tekst Eivind Bisgaard Sundet Tyskland har tre VM-titler, men måten pokalene er vunnet på har ikke alltid falt i god jord. De siste […]

VM-blogg: João Havelange – skurk eller visjonær?

2. juni 2014

I en alder av 98 år tar João Havelange fortsatt sine daglige svømmeturer, men idrettspolitisk er han død. Var han fotballens største skurk eller fotballens største visjonær?

Comolliball

15. mai 2014

Damien Comolli skulle revolusjonere fotballoverganger ved hjelp av dataanalyse, men fikk sparken både i Liverpool og Tottenham. I Josimar letter han på sløret om overgangsmarkedet.

VM-bibelen

12. mai 2014

Da er VM-bibelen endelig gått i trykken. Vi hadde tenkt å gi ut et dobbeltnummer på 160 sider, men klarte ikke å stoppe før den var 200 sider tjukk. For er det mulig å glede seg mer til et idrettsarrangement enn et fotball-VM i Brasil? Og forventningene ble ikke mindre under arbeidet med denne utgaven. […]

Født klar

25. april 2014

Clarence Seedorf har vært en leder helt siden han gikk i barnehagen. Men betyr det at han blir en god trener? Tekst Simon Kuper Da Clarence Seedorf landet på Linate-flyplassen i Milano og begynte å kjøre mot San Siro, ble hele turen direktesendt på italiensk TV. AC Milans nye 37 år gamle nederlandske trener ankom […]

Josimar 4/2014

11. april 2014

Hillsborough – 25 års kamp for rettferdighet Det er 25 år siden de tragiske scenene utspilte seg på Hillsborough. Like lenge har Liverpool-supporterne levd i en slags limbo. 31. mars i år startet nye høringer som kan være begynnelsen på slutten for et skammens kapittel i nyere britisk historie. For nå skal endelig de pårørende […]

Å tape er å dø

3. april 2014

Etter å ha tatt Juventus tilbake til toppen, står Antonio Conte foran sin største utfordring: Å beholde posisjonen – og fortsette oppturen med italia.

Outsideren

1. april 2014

Tata hvem? Mange ristet på hodet da Barcelona ansatte Gerardo «Tata» Martino som ny manager. Men klubben har hatt for vane å velge uortodoks – og ofte lykkes med det.

Josimar 3/2014

14. mars 2014

40-årskrisen – hva skjedde med Lillestrøm?: I år spiller Lillestrøm Sportsklubb sin 40. strake sesong i norsk fotballs øverste divisjon. Men ingen tror på medaljekamp i år heller – verken lederne, spillerne eller sulteforede supportere. Det er 25 år siden LSK ble seriemester. Morten Stokstad har besøkt den stolte klubben fra Romerike, og tatt en […]

Invasjon av innovasjon

28. februar 2014

Fotballen er i konstant utvikling, og i fremste rekke finner vi Tyskland, som i løpet av kort tid har utviklet to nye spillertyper – hybriden og astronauten.

Josimar 2/2014

14. februar 2014

Han har vunnet så å si alt som kan vinnes. I en alder av 34 år tar Xavi en titt på seg selv og oppdager at lite eller ingenting har endret seg siden han ble en del av Barça-skolen i 1991.

Sofistikerte Southampton

28. januar 2014

Da Maurico Pochettino erstattet Nigel Adkins som Southampton-manager i januar, var skeptikerne i klart flertall.

Josimar 1/2014

17. januar 2014

– Det er viktig at alle veit at det er ungdomsakademiet som er den viktigste delen av klubben.

En amerikaner i Kairo

3. januar 2014

I den mest turbulente perioden i Egypts nyere historie, kan en amerikaner bidra med å forene folket. Josimar møtte Bob Bradley i Kairo – mannen som kan føre landet til VM i Brasil.

Bordet fenger

27. desember 2013

Norge som definitiv B-nasjon. Engelskmenn som henger etter kontinentet i taktikk og spillerutvikling. Hooliganisme og klubbeiere med suspekte motiver. Den som en gang omtalte subbuteo som det mest realistiske fotballspillet i verden, fikk helt rett.

Kalenderluke 24: Geniene fra Glasgow

24. desember 2013

Fra Busby via Shankly og Stein til Ferguson og Dalglish, har skottene dominert engelsk fotball. Vil David Moyes føye seg inn i rekken av manager-legender fra Glasgow?

VM-blogg: Dei stygge andungane

22. desember 2013

Det herskar ein uskriven moralsk og estetisk kodeks som har frårøva Brasil-laget frå 1994 den æra det faktisk fortener.     Tekst Even Smith Wergeland «I tre verdensmesterskap har jeg sett Brasil spille «som Brasil». Det har gått til helvete hver gang. Elegant midtbane. Flotte, finurlige angrep. Strålende seire i de første kampene. Og så: En […]

Kalenderluke 20: Pioner i Padova

20. desember 2013

Knut Anderssen er et av Skeids største idrettstalenter gjennom tidene. Mellom sine to Norgesmesterskap i 1947 og 1958 rakk han å være en av Norges aller første proffer og sone en av norsk idrettshistories mest idiotiske straffeordninger.

Kalenderluke 18: Tribunefilosofi

18. desember 2013

Den britiske filosofen Stephen Mumford er alltid nøytral tilskuer når han ser fotball. Han er aldri opphengt i hvem som vinner. Det eneste som teller for ham er at det blir en god kamp, med fine prestasjoner fra spillere på begge lag. Har han egentlig skjønt hva fotball går ut på? Hvordan ville tribunelivet vært hvis alle var som han?

Kalenderluke 16: Èn fatal slåsskamp, to skjebner

16. desember 2013

Under VM i 1998 angrep tyske hooligans en fransk politimann, og skadet ham for livet. Det endret livet til en sosialarbeider hos FC Schalke 04.

Nekrolog; Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira (1954 – 2011)

15. desember 2013

I 1984, tjue år etter at militæret tok makten i Brasil ved et kupp, står fotballspilleren Sócrates foran 1,5 millioner mennesker på et folkemøte i Sao Paolo.

Fotballhjerne

14. desember 2013

I jakten på den perfekte fotballspiller er det én del av kroppen som blir ignorert.

Systematikeren

12. desember 2013

Ingen så ham smile og alle visste at han drakk. Møt en av de viktigste trenerne i den moderne fotballen – Valeriy Lobanovskyi.

Kalenderluke 11: Taktisk tidslinje

11. desember 2013

Det fascinerende med taktikkens historie er den konstante bevegelsen. Utviklingen står aldri stille, alle nyvinninger får sin motreaksjon, og nesten alt som skjer er et resultat av noe annet. På den måten kan man spore den taktiske historien som en eneste lang kjedereaksjon, fra sportens kaotiske begynnelse på engelske åkre til Barcelonas mesterlige metronomiske presisjon. […]

Kalenderluke 10: Storebror ser deg

10. desember 2013

I 1983 blir en tysk fotballspiller drept i en tilsynelatende ordinær bilulykke. Ved nærmere ettersyn utfoldes en uvirkelig fortelling om fotballfaglig overløping, politisk stolthet og politiavdelingen Stasi.

Kalenderluke 9: Fotball, motorvegar og popmusikk – ei soge om det moderne Leeds

9. desember 2013

Leeds United, Leeds United From Wakefield to the Ridings To the ground at Elland Road At Leeds United they’re chanting vengence, it’s a 13-0 defeat on the front page of the Post A last minute substitution but we didn’t have the talent I was beaten we were gutted I was sick as a parrot Leeds […]

4-4-2-formasjonens vekst og fall

8. desember 2013

4-4-2 har vært et merkenavn nesten like sterkt som fotballen selv. Men tidenes mest kjente formasjon lever i dag på lånt tid.

Den beste fotballspilleren du aldri har hørt om

7. desember 2013

Eduard Streltsov var et gudbenådet talent, men sansen for vodka og kvinner ødela karrièren. I stedet for å skinne på Europas arenaer, falt han i unåde hos KGB, og ble senere dømt til 12 år i fengsel for voldtekt under mystiske omstendigheter.

VM-blogg: Den nye Bielsa

6. desember 2013

Chiles landslagstrener Jorge Sampaoli – en selverklært Marcelo Bielsa-fanatiker – har følgende suksessoppskrift: Å angripe for å vinne og vinne ved å angripe. Men det viktiste stikkordet er likevel mot.

Kalenderluke 5: House of Football

5. desember 2013

Hvis det finnes et soundtrack til moderne fotball er det ikke korsang eller trønderrock. Det er house music. Vi har funnet ut hvorfor. Tekst Peter Amdam Put your hands up! Put your hands up!  Puts your hands up for Dirk Kuyt!  He loves this city! Ta ta ta ta ta taaaa taaaa taaaa!» Liverpoolfansen synger […]

Kalenderluke 4: Alex Ferguson – Veien til Manchester

4. desember 2013

Han er den mest suksessrike manageren noensinne i britisk klubbfotball. Alle kjenner Sir Alex Fergusons meritter med Manchester United. Men hvem er han, og hvor kommer han fra? Hva formet fotballøyas mestvinnende manager?

Kalenderluke 3: «No! We don’t want the nigger!»

3. desember 2013

Selhurst Park 12. april 1982: Chelseas første svarte spiller debuterer til høylytte rasistiske tilrop fra egne fans. Rop som skulle følge ham gjennom crackavhengighet og kreft. Josimar har møtt Paul Canoville. Tekst Lars Johnsen Venstrevingen Paul Canoville forlot Stamford Bridge i 1986, arenaen hvor han tidlig fikk beskjed om «her er du ikke velkommen». Da […]

Josimar 10/2013

2. desember 2013

Snart er det ha det på badet til 2013 og hei og velkommen til VM-året 2014!

Kalenderluke 2: Oslofotballens etos

2. desember 2013

I Oslo er alle de store fotballklubbene barn av den samme middelklassen.

Josimar topp 50 2012

29. november 2013

Samme panel, samme restaurant, samme sport, samme planet. Når Josimars eksperter møttes for å kåre hvem som har vært klodens 50 beste spillere i 2012, ble resultatet noe ingen var 100 prosent enig i, men noe alle kunne assosiere seg med. Det er harde bud i fotballverden, to spillere som i fjor var topp ti […]

Josimar topp 50 2011

28. november 2013

Spør du en gruppe fotballentusiaster om hvem som er den beste spilleren i verden, vil du sannsynligvis få stort sett det samme svaret fra alle. Spør du den samme gruppen om hvem som er verdens fem beste spillere, vil du få ganske stor variasjon. Ber du dem lage en liste over verdens femti beste spillere, […]

Josimar 9/2013

26. oktober 2013

Real Madrid «For meg var de guder i hvitt», sa Eintracht Frankfurt-spilleren Erwin Stein om Real Madrid-laget han spilte mot i europacupfinalen i 1960. Det var Real Madrids femte seier på rad i den gjeveste av alle klubbturneringer. Med Alfredo Di Stéfano som hovedrolleinnehaver, ble seiersrekken og dette laget – «den hvite balletten» – omskapt […]

En real utfordrer

1. oktober 2013

De solgte David de Gea og Sergio Aguero, og klubbens skakkjørte økonomi gjorde utsikten dyster. Så kom Diego Simeone. Treneren har tatt Atlético Madrid tilbake til europatoppen.

Josimar 8/2013

20. september 2013

Eric Cantona: Ja, det har vært bedre spillere i Premier League. Men ingen har hatt like stor innflytelse som Eric Cantona, skriver Rob Smyth om franskmannen som gjorde Manchester United til en seiersmaskin. Det er 16 år siden Cantona ga seg, men hans påvirkningskraft kan fremdeles kjennes på Old Trafford den dag i dag. Da […]

Arven etter Cruyff

18. september 2013

Da Spania slo Nederland i VM-finalen i Johannesburg, var de to motstanderne et produkt av en og samme mann. Finnes det noen som har hatt større innflytelse på fotballen de siste 40 årene enn Johan Cruyff? Tekst Simon Kuper På denne kalde kvelden i Johannesburg 11. juli 2010 trodde jeg faktisk at jeg bare var […]

Qatarstrofen

18. september 2013

Landet er litt mindre enn Buskerud, har under to millioner innbyggere, ingen nevneverdig fotballkultur og snitttemperaturen om sommeren ligger over 40 grader. Hvordan er det egentlig mulig at Qatar i 2022 skal arrangere VM i fotball?

Stille etter stormen

18. september 2013

En måned etter den norske EM-suksessen i Sverige zoomer kameralinsene inn på alt annet enn kvinnefotball. Spillerne er tilbake på jobb og sportsdirektøren vasker draktene.

Mr. Wise Guy

4. september 2013

Han er kanskje verdens mest berømte nordmann. Han har vunnet seks Premier League-titler, to FA-cuper og Champions League. Og i et England der toppspillerne gradvis blir utsatt for mer hat enn heltedyrkelse, skal du saumfare veldig mange puber for å finne noen som har noe vondt å si om ham. Men bak glansbildet av tidenes største norske fotballhelt har det også vokst frem en fotballtrener, en som i fjor ble seriemester på første forsøk med en klubb som aldri hadde vunnet serien før. Bak det smilende babyfjeset som har skint ned fra titusener av gutte- og jenterom, tikker det også en formidabel fotballhjerne. Josimar dro til Molde for å slå av en prat med fagmannen Ole Gunnar Solskjær.

Josimar 7/2013

23. august 2013

Qatarstrofen: Landet er mindre enn Buskerud, har under to millioner innbyggere, ingen nevneverdig fotballkultur og gradestokken viser over 40 grader i skyggen om sommeren. Hvordan er det egentlig mulig at Qatar i 2022 skal arrangere fotball-VM? Lars Sivertsen har skrevet en omfattende artikkel om hvordan den lille oljestaten i midtøsten sikret seg retten til å […]

Samtalen: Frode Lia og Ståle Solbakken

22. august 2013

«I Tyskland er det slik at sportssjefen også sitter i garderoben. Der kunne han finne på å le hånlig i hjørnet han satt. Det skapte splid innad i troppen.»

Mønsterangrep À la Strømsgodset

19. august 2013

Sølvguttene til Ronny Deila har vartet opp med festfotball i store deler av sesongen. Vi har sett nærmere på det offensive samhandlingsmønsteret til det mestscorende laget i Tippeligaen.

Ela fra Ila

10. august 2013

Omar Elabdelloui rykket sist sessong opp til en av de beste ligaene i Europa. I sommer var han en av våre beste spillere i U21-EM. Josimar møtte ham i Tyskland.

Josimar 6/2013

31. juli 2013

Premier League i 20 år: Nedrykkskandidater kunne kjempe om ligagull. Ingen hadde hørt om Fergie-time. De utenlandske spillerne hadde navn som Halle, Segers og Vonk. 20 år etter fødselen er Premier League knapt til å kjenne igjen. I 1992/93-sesongen ble en ny æra innledet i engelsk fotball. På denne tiden fantes det knapt utenlandske spillere, […]

Mannen som har alt å tape

15. juni 2013

I Spania forventer alle at man skal vinne U21-EM i Israel. Men trener Julen Lopetegui maner til ydmykhet, og forventer en tøff turnering. Og skryter av det norske laget.

Norske talenter

14. juni 2013

2012 ble året da resultatene snudde for de norske landslagene. Og med det har en utskjelt talentutvikling blitt tilnærmet genierklært. Hva har skjedd?

Josimar 5/2013

28. mai 2013

Det er snart klart for sommerens vakreste eventyr – sett med norske fotballøyne. Vi snakker naturligvis om U21-EM i Israel der Norge møter vertsnasjonen i åpningskampen onsdag 5. juni. Tiden flyr. Det er gått 13 år siden Norge sist deltok i et internasjonalt mesterskap. I EM-sluttspillet i Belgia og Nederland var det ikke akkurat propaganda-fotball […]

Vinnerblikket

27. april 2013

Tekst Frode da Costa-Lia Josimar møtte Geir Jordet og så på store mengder av fotballopptak sammen med ham. Jordet er forsker ved Toppfotballsenteret og Norges Idrettshøyskole, assisterende professor i idrettspsykologi ved Universitet i Groningen, Nederland og skrev en doktoravhandling om persepsjon hos fotballspillere med tittelen «Perceptual expertise in dynamic and complex competitive team contexts: An […]

Skyggen

23. april 2013

Nesten ingen utenfor Barcelona hadde hørt om Tito Vilanova for et år siden. Nå får «den usynlige mannen» ansvaret for å følge opp suksessen til Pep Guardiola.Blogg: Budstikka – avis eller annonseorgan?

23. april 2013

Budstikka, lokalavisen i Asker og Bærum, styrer unna oppgjør med makt- og øvrighetspersoner. Kan vi derfor stole på noe som helst som står i den avisen?

Josimar 4/2013

18. april 2013

Hva gikk egentlig galt, Ståle? For to år siden var Ståle Solbakken Norges største trenerstjerne etter imponerende resultater i FC København. Han skulle bli ny landslagssjef, men da tilbudet fra Bundesliga dukket opp, vraket hedmarkingen Norge – og flyttet til Köln. Etter et turbulent opphold som endte med sparken, fikk han en ny mulighet hos […]

Blogg: Ingebrigt, Ole Brumm og NRK

17. april 2013

Det TV-seerne vil huske er ikke Tormod Bergersens bønn, men Ingebrigt Steen Jensens latter.

Fornuft og følelser

12. april 2013

Lyn var luftslottet som alle lo av. Det var klubben ingen hadde følelser for, som ikke akkurat ble styrt etter fornuften. Det måtte gå galt. Så tok supporterne kontroll.

Samtalen: Per Joar Hansen og Harald Riisnæs

12. april 2013

«Når jeg spurte dem om hva et godt soneforsvar er, så fikk jeg galt svar. En 20-åring som spiller på U-landslaget skal svare press på ballfører. Det skal komme med én gang.»

Josimar 3/2012

15. mars 2013

Brasil Det hersker en uskreven moralsk og estetisk kodeks som har frarøvet Brasil-laget fra 1994 den æren det faktisk fortjener, skriver Even Smith Wergeland i en hyllest om «de stygge andungene» – det første brasilianske laget som vant gull, uten å spille fotball på brasiliansk. At Brasil hadde unngått å vinne VM siden 1970 gjorde […]

Josimar søker goalgettere!

11. mars 2013

Josimars opplagsøkning fortsetter og i den forbindelse trenger vi flere abonnementsselgere. Vi tilbyr godt betalt kveldsjobb, perfekt for deg som kan tenke seg å jobbe noen kvelder i uka. Du er positiv, høflig, målrettet og fotballinteressert. (NB! Det er dessverre en forutsetning at du bor i Oslo) Høres dette ut som noe for deg? Ta […]

Ukens spill: Moussa tok kaka

26. februar 2013

Kampuret viste 89.30 da Moussa Dembele fikk tak i ballen. På sidelinjen gikk en rastløs Andre Villas Boas frem og tilbake. Tottenham måtte utligne Lyons 1-0 ledelse for å gå videre i Europa League. Tiden var i ferd med å renne ut. Et eller annet sted i Norge satt en oddstipper som innså at 5-lingen […]

Taktikeren

20. februar 2013

Da Pep Guardiola tok over Barcelona, visste han at laget kunne bli bedre. Og han visste også nøyaktig hvordan det skulle skje.

Josimar 2/2013

13. februar 2013

Underdanighet og respekt for hierarki er japanske karaktertrekk som gjorde det vanskelig for fotballen å etablere seg i landet. Og siden harmoni er kjerneverdien i den japanske kulturen er japanerne ekstremt konfliktsky.

Josimar 1/2013

11. januar 2013

PER JOAR HANSEN: Vi innleder like godt året med å introdusere en ny spalte, nemlig samtalen eller den store fotballsamtalen, om du vil. Første prat ut er Harald Riisnæs som møter Per Joar Hansen, mannen som skal prøve å føre Rosenborg tilbake til norsktoppen og som ga norske fotballsupportere framtidstroa tilbake. Så tok jeg inn […]

Er innovatøren på vei ut døren?

17. desember 2012

Arsène Wenger står ved et veiskille. Orker han å skape et nytt topplag? Eller er han ikke lenger rett mann for Arsenal?

Bohemen i Romerriket

7. desember 2012

Den evige by har ikke vunnet en Scudetto på en liten evighet. Men med Zdenek Zeman tilbake på trenerbenken håper Roma-supporterne at klubben igjen kan kjempe om ligagull.

Mitt liv som offensiv

7. desember 2012

I denne artikkelen skal vi se nærmere på Zemans spillestil. Noen har ment at denne spillestilen har forandret seg, dette avfeier Zeman selv. Ifølge ham er grunnprinsippene de samme som for 25 år siden. Som en del av researchen har artikkelforfatteren sett nærmere på begge Romas seriekamper frem til nå, deres treningskamp mot Liverpool fra i sommer, samt Pescara i to seriekamper fra forrige sesong.

Josimar 10/2012

28. november 2012

Hva husker du best fra fotballåret 2012? For oss er det Mario Balotellis målfeiring etter den andre scoringen i semifinalen mot Tyskland i årets Europamesterskap. Etter å ha dundret ballen i mål, flekker han av seg drakta og står rolig og poserer i bar overkropp uten et smil om munnen. I vår bok en ikonisk […]

Redningsmannen?

28. november 2012

En av Englands stolteste klubber har lagt noen tunge sesonger bak seg. Og flere kan det bli. Brendan Rodgers har fått oppgaven med å løfte Liverpool ut av hengemyra – men er han rett mann for jobben?

Andre sjanse

28. november 2012

André Villas-Boas vant fire titler på en sesong med Porto, ble hentet til Chelsea der det meste som kunne gå galt, gikk galt. Som Tottenham-manager er den unge portugiseren desperat etter å bevise at han faktisk er så god som alle først trodde.

Fattigdom, terrorisme og Samuel Eto’o

25. oktober 2012

Den fattige russiske republikken Dagestan var mest kjent for å være ukjent. Det var helt til Samuel Eto’o ble verdens best betalte fotballspiller da han signerte for FC Anzhi Makhachkala.

Det gule eventyret

24. oktober 2012

I 1997 vant Borussia Dortmund Champions League, i 2005 var de på randen til å bli oppløst, og våren 2012 vant de sin andre strake Bundesliga-tittel. Historien om hvordan de gule og svarte gikk fra topp til bunn og så til topps igjen, er det mange som kan lære mye av. Men hvem er egentlig dette laget som i to sesonger på rad har utradert all motstand i en av Europas tøffeste ligaer?

Josimar 9/2012

19. oktober 2012

I løpet av 17 år ansatte og sparket klubbpresident Jesús Gil i Atlético Madrid 45 trenere. Bare i 1993 og 1994 hadde klubben ni forskjellige trenere. Da Atlético Madrid endelig vant La Liga igjen i 1996, skal Jesús Gil ha feiret ved å ri gjennom Madrid på en elefant.

Den sveitsiske talentfabrikken

12. oktober 2012

Sveits er i ferd med å bli en stormakt i fotball. Hva er grunnen til at lands- og klubblagene har tatt kvantesprang de siste årene? Josimar dro til Bern og møtte arkitektene bak den sveitsiske fotballrevolusjonen.

Josimar 8/2012

1. oktober 2012

Liverpool: Klubben med den stolte historien, de trofaste supporterne og de store ambisjonene har fortsatt til gode å vinne Premier League. Hadde noen sagt det for 20 år siden, ville vedkommende automatisk blitt diskvalifisert i en hver fotballdiskusjon. Men senest i helgen sa Steven Gerrard at det må »et mirakel» til for at han skal […]

Møbelhandler på feil hylle?

26. september 2012

Ingen synger lenger med humør på Vålerengas kamper. Det må i så fall være med dårlig humør.

Gutten fra Santo Antonio

19. september 2012

Cristiano Ronaldos enorme prestasjoner til tross, han må finne seg i leve i skyggen av Messi. Men i år han bli kongen av Europa.

Josimar 7/2012

24. august 2012

Tenk deg at du skal bli trener for ditt første a-lag. Tenk deg at dette a-laget ikke er i 5. divisjon, men i toppdivisjonen. For eksempel i La Liga. Tenk deg at dette laget av mange er karakterisert som verdens beste lag gjennom tidene. For Tito Vilanova er dette virkeligheten. Pep Guardiolas assistenttrener har aldri […]

Josimar 6/2012

26. juli 2012

Ny utgave er sendt til trykk. Les om innholdet her:

Kina-syndromet

20. juli 2012

Fotballen er blitt den største sporten også i verdens største land. Nicolas Anelka er trolig bare den første i rekken av superstjerner til kinesisk fotball.

Drømmen om europa-toppen

18. juli 2012

Paris har alt, men ingen toppklubb. Med en uuttømmelig brønn av oljedollar fra Qatar i ryggen, drømmer Paris Saint-Germain å innta den europeiske tronen.

Blogg: Da maestroen forlot filharmonien

1. juli 2012

Veldig mange har stilt spørsmålet: Hvordan kunne Milan la Andrea Pirlo dra gratis til erkerival Juventus?

Blogg: Da fotballen forlot England

30. juni 2012

I prefer inspired perspiration to momentary inspiration, talent to strength, the action of effort to the over-performance of sacrifice.»

Blogg: Fra tiki-taka til calcio

30. juni 2012

Finalen i fotball-EM nærmer seg med stormskritt. Maskinlaget møter artistene. De kyniske 1-0-spesialistene mot de impulsive geniene. Laget som vinner titler mot laget som vinner hjerter.

Blogg: Hvorfor Tyskland taper

28. juni 2012

Tekst Eivind Bisgaard Sundet Jeg skal være den første til å innrømme at mitt forhold til det tyske fotballlandslaget har vært anstrengt siden 1990.  Kjedelig møkkalag som spiller maskinfotball. Arve Hjelseth vil sikkert arrestere meg. Min barndoms tyskere spilte i Inter, mens de nederlandske heltene fra Europamesterskapet i 1988, Van Basten, Gullit og Rijkaard, spilte […]

Blogg: Italia, skandaler og gull

28. juni 2012

Tekst Thomas Høy «Italia er alltid gode når de preges av skandaler». Slik ble Italia lansert som mesterskapets store outsider, kanskje i par med russerne. Etter russisk sorti og italiensk semifinaleplass, er det vanskelig å argumentere mot at det kan være noe i den gode, gamle myten. Samtidig kan det virke som om italienerne snart […]

Blogg: Kampen om Iberia

27. juni 2012

Tekst Jonas Giæver Da Kong Sebastian I av Portugal falt ved slaget ved Alcácer Quibir i 1578 endret forholdet mellom Spania og Portugal seg for alltid. Tidligere hadde de to imperiene slått seg til ro med å dele opp koloniene sine i Sør-Amerika, Afrika og Asia gjennom Tordeseillatraktaten og senere Zaragozatraktaten. Nå skule også rikene […]

Blogg: EM er kult, men…

26. juni 2012

Tekst Viljar Siljan twitter.com/viljarsiljan Mesterskap i fotball er oftest gøy. Man gleder seg til spenningen og stemningen. Fordi det er færre lag enn i VM, og dermed jevnere var forventingene høye før mesterskapet i Polen og Ukraina. De forventningene har ikke innfridd. Selv ble jeg fotballinteressert litt seint. Altså, jeg stjal appelsiner og (sett inn […]

Blogg: Tiki-taka er ikke lenger gøy

24. juni 2012

Tekst Thomas Høy twitter.com/iprimapunta I flere tiår har vi nordmenn elsket engelsk fotball, mens en voksende gruppe blant oss i økende grad har blitt opptatt av andre ligaer. Noe annerledes, noe friskt. De fleste av genuin interesse, andre kanskje bare for å være annerledes. På et eller annet tidspunkt ble også Spania den nye vinen. […]

Blogg: Jeg savner Romania

22. juni 2012

Hvor er Hagi, Dan Petrescu og Gheorghe Gică Popescu?

Blogg: Ærlege engelskmenn og italienske juksepavar

21. juni 2012

EM er langt meir enn ei fotballturnering; det er ein kulturell arena der førestillingar om nasjonal identitet brakar saman med aktuelle politiske og geografiske konfliktar. Dessverre blir denne dimensjonen ved EM ofte presentert i media i form av platte stereotypiar.

Blogg: Fra gladiator til general

18. juni 2012

Han gikk fra å være midtbanespiller til midtstopper på to dager. Daniele De Rossi er nærmeste en komplett midtbanespiller.

Blogg: Krisepakkens kvartfinale

17. juni 2012

En sjelden gang speiler fotball det som skjer i politikken, og en av disse gangene vil være om Tyskland møter Hellas i kvartfinalen i Gdansk på fredag.